Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πάμε για επιμήκυνση στο πακέτο έως το 2024"

Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του "πακέτου" στα 4+7 χρόνια (έως το 2024) με αύξηση του επιτοκίου στο 5,8%. Παράθυρο για να ανοίξουν νωρίτερα οι αγορές, λέει ο ΥΠΟΙΚ. Όχι σε επιμήκυνση του μνημονίου.

Πάμε για επιμήκυνση στο πακέτο έως το 2024
"Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το συμβούλιο θα εξετάσει ταχύτατα την ανάγκη να εξισορροπήσει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα με αυτόν της Ιρλανδίας, είναι πολύ σημαντική προσθήκη και ανοίγει τον δρόμο για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, άρα ανοίγει τον δρόμο για να ανοίξουν νωρίτερα οι αγορές για την Ελλάδα".

Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι, με βάση την απόφαση για την Ιρλανδία, εφόσον οι αποφάσεις εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου απαιτείται, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, τα 3 χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε 4 χρόνια περιόδου χάριτος και σε 7 χρόνια περιόδου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα αλλάξει και το επιτόκιο. Σήμερα δανειζόμαστε με κυμαινόμενο επιτόκιο περίπου 4%, η αναγωγή του οποίου σε σταθερό οδηγεί σε επιτόκιο 5,5%. Με την επιμήκυνση το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο θα είναι 5,8%.

Θολό παραμένει το τοπίο για το εύρος των δόσεων που αφορά η επιμήκυνση, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν η επιμήκυνση αφορά στις υπόλοιπες δόσεις ή στο σύνολο αυτών.

Ελπίζουμε, ανέφερε ο υπουργός, ότι θα έχουμε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του Μαρτίου, η οποία είναι μεγάλη (15 δισ. ευρώ).

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το θέμα επιμήκυνση δεν συνδέεται ούτε με λήψη νέου δανείου, ούτε με επιμήκυνση του μνημονίου.

"Το μνημόνιο τελειώνει το 2013, αλλά δεν αίρονται οι υποχρεώσεις κάτω από το 3% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Τότε όμως η κατάσταση θα είναι σίγουρα καλύτερη και θα επιτρέπει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος". 

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα: "Σαφές είναι όμως ότι ακόμα και μετά το μνημόνιο μια χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ε.Ε. δεν έχει καμιά πολυτέλεια να πει τελειώσαμε. Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιονομική βόμβα για τις επόμενες γενιές θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα".

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης, ο υπουργός χαρακτήρισε σχεδόν ταυτόσημες με τις ελληνικές τις σημερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για έλλειμμα 9,6% φέτος και ύφεση 4,2%, σημειώνοντας με νόημα: "Θα δούμε ποιος τελικά θα έχει δίκιο. Νομίζουμε εμείς".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v