Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τ. Σκιόπα: Το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας που αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς και η αναδιάρθρωση είναι θέμα ετών και όχι μηνών, δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Παντόα Σκιόπα.

Τ. Σκιόπα: Το πιο δύσκολο κομμάτι τώρα αρχίζει
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας που αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς και η αναδιάρθρωση είναι θέμα ετών και όχι μηνών, δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομάσο Παντόα Σκιόπα.

Ο Ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανού εμπορικού επιμελητηρίου, είπε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι για την ελληνική οικονομία τώρα αρχίζει καθώς οι τελευταίοι 9 μήνες «δεν ήταν δραματικοί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.

Είπε επίσης ότι η ενσωμάτωση και άλλων χωρών στον μηχανισμό στήριξης δεν είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα η οποία επωφελείται έμμεσα.

«Από την πλευρά της Ελλάδας δεν είναι αρνητικό ότι και άλλες χώρες είναι στόχος των αγορών. Οι αγορές τώρα έχουν στραμμένα τα μάτια και αλλού. Η Ελλάδα έμμεσα επωφελείται από το γεγονός ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης βελτιώνεται από την ΕΕ. Όπως έγινε χθες και με την Ιρλανδία η οποία ωφέλησε και την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου», τόνισε.

Ο κ. Σκιόπα συμπλήρωσε ότι η επιμήκυνση ήταν ήδη υπό συζήτηση και υπήρχαν ερωτήματα, όμως τώρα, λόγω Ιρλανδίας, υπάρχει η δυνατότητα.

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, υπάρχουν και αρνητικά σημεία καθώς και ρίσκα που πρέπει η Ελλάδα να λάβει υπόψη:

- Πρώτο είναι η κούραση. Ο δραματικός τόνος του Μάιου μπορεί να φέρει το αίσθημα της κόπωσης. Υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικής χαλαρότητας ως συνέπεια της κόπωσης.

- Η βελτίωση στην είσπραξη φόρων είναι καθοριστική και απαιτεί οργάνωση, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα.

- Η ετοιμότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων που χρειάζεται χρόνο

- Οι διεθνείς αγορές, οι αναλυτές οι οικονομολόγοι είναι ανυπόμονοι και ζητούν αποτελέσματα

- Το αναπτυξιακό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό γιατί η δημοσιονομική προσαρμογή αφορά όλη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου οι προβλέψεις που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν συν υπολογίζουν το spill over από αυτή την δημοσιονομική κρίση.

Τέλος ο κ. Σκιόπα είπε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ ότι ήταν την περασμένη άνοιξη.

«Όταν χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα στο εξωτερικό λέω το εξής: Μέχρι τον Μάιο πολύ λίγοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπογράψει τέτοια δανειακή συμφωνία. Και εάν υπέγραφε δεν θα υπερψηφιζόταν από την βουλή. Και εάν έλεγε ναι η βουλή θα καταψηφιζόταν στους δρόμους. Κι εάν δεν γινόταν στους δρόμους θα γινόταν στις επόμενης εκλογές. Όλα αυτά διαψεύστηκαν», πρόσθεσε.

Eρωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που οι αγορές δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ο κ. Σκιόπα απάντησε ότι είναι μεγάλο λάθος να υποτιμούμε τη δύναμη των αγορών προσθέτοντας ωστόσο ότι τις αγορές πρέπει να τις ακούμε και όχι να τις λατρεύουμε.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως θα εφαρμοστεί πλήρως το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η συμφωνία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Ωστόσο είναι ο μόνος δρόμος», τόνισε ο κ. Σκιόπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v