Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοκ και δέος στα εργασιακά

Με ένα παζάρι-θρίλερ, μέσω e-mail, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας -το οποίο συνεχίστηκε μέχρι το "παρά πέντε"- καθορίστηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Σοκ και δέος στα εργασιακά
Με ένα παζάρι-θρίλερ, μέσω e-mail, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας -το οποίο συνεχίστηκε μέχρι το "παρά πέντε"- καθορίστηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη μείωση μισθών (αλλά και περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις) και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, σύμφωνα με τα "Νέα".

Το καυτό σχέδιο για τις ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα 8 βασικά σημεία

Μέχρι αργά το βράδυ τα 8 βασικά σημεία του νομοσχεδίου προέβλεπαν τα εξής:

1) Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών (δεν θα υπάρχει ποσοστό μείωσης) θα έχουν διάρκεια 1+1 έτος και απλώς θα γνωστοποιούνται στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) συνοδευόμενες από αιτιολογική έκθεση.

2) Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων (εμμέσως προκύπτει ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη).

3) Όταν θα γίνεται κάποια απόλυση θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.

4) Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Δηλαδή, θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σήμερα κινείται στα 740 ευρώ).

5) Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, όπου δεν υπάρχει σωματείο, τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου.

6) Δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών να συντρέχουν προϋποθέσεις (special regime) συνυφασμένες με οικονομικά μεγέθη,
που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει υποστεί επιπτώσεις από την κρίση.

7) Παραμένει η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων. Δεν θα μπορεί, ωστόσο, να τις επεκτείνει όπου εφαρμόζονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

8) Επέρχονται αλλαγές στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.

Ειδικά για τη διαιτησία, επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:

- Θα παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και στον εργοδότη.

- Ορίζεται νέος τρόπος επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών.

Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

"Μόνο με την εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη". Αυτό υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά: "Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το συζητήσαμε εκτενώς με την κυβέρνηση, αλλά συμφωνήσαμε ότι σε συνθήκες ύφεσης και πληθωρισμού δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη". Αντιθέτως, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν αναγκαία η μείωση κατά 15% των μισθών στον δημόσιο τομέα, που έγινε το 2010, καθώς επρόκειτο για ένα μέτρο άμεσης απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v