Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει προϋπολογισμού

Σημέρα, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει προϋπολογισμού
Σημέρα, ημέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, όλα τα μέσα θα ακινητοποιηθούν λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.
 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιδρούν στις αλλαγές στην οργανωτική και εργασιακή δομή των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τον εμπορικό κόσμο, διαφοροποιούν μερικώς τη στάση τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Χάρης Τσιόκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και επίταξης των εργαζομένων σε περίπτωση όπου κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις τους.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, ο κ. Τσιόκας είπε ότι είναι παράδοξο να γίνονται κινητοποιήσεις τέτοιας έκτασης την ώρα όπου δεν έχει δοθεί ακόμη το νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση. Τόνισε ακόμα πως μπορεί η επιστράτευση να είναι ακραίο μέτρο, ωστόσο η Πολιτεία έχει τα μέσα να μην επιτρέψει να φτάσει η κατάσταση στα άκρα και κάλεσε τους εργαζομένους στον διάλογο.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και τα τρένα του ΟΣΕ εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Την Πέμπτη τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Τέλος, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία τις μεσημεριανές ώρες, λόγω της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

3ωρη παννατική στάση εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι, και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα οικονομικά μέτρα. Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζεται πως οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη δράση και τους αγώνες τους όσο θα συνεχίζονται οι άδικες και σκληρές πολιτικές.

Στη στάση θα συμμετάσχουν και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του οργανισμού, καθώς και τα μέλη της (ΟΜΥΛΕ) και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

Σήμερα, από τις 11 το πρωί και έως το τέλος της βάρδιάς τους, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να προκηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, με αίτημα "την υπεράσπιση βασικών εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται και ανατρέπονται από τις ασκούμενες πολιτικές".

Με τη νέα στάση εργασίας αναμένεται διόγκωση του ήδη υπάρχοντος προβλήματος των συσσωρευμένων -εδώ και 20 μέρες- σκουπιδιών στις γειτονιές της πρωτεύουσας.
 
Οι λευκές απεργίες των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ της Φυλής αρχικά, λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης των 100 εργαζομένων στον χώρο, και στη συνέχεια οι απεργίες των εργατοϋπαλλήλων, μόνιμων και συμβασιούχων, στον δήμο της Αθήνας, προκάλεσαν συνθήκες αποφοράς στην πόλη.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε και από την αιφνιδιαστική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ένα 24ωρο πριν, να προχωρήσει σε κατάληψη του ΧΥΤΑ, με αιτιολογία την παραχώρηση του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Για τον λόγο αυτόν το προεδρείο της ομοσπονδίας αποφάσισε κατάληψη των γραφείων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής ΕΣΔΚΝΑ), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Από την πλευρά του, βέβαια, ο ΕΣΔΚΝΑ, διά του προέδρου του και δημάρχου Κηφισιάς, κ. Νίκου Χιωτάκη, απαντά ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση παραχώρησης της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, ούτε αποφάσισε κανείς πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.

Για την ώρα, πάντως, η Αθήνα εξακολουθεί να πνίγεται στα σκουπίδια και το εορταστικό κλίμα δεν φαίνεται να πτοεί τους εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας.

Δίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

Πανελλαδική στάση εργασίας δύο ωρών κήρυξε η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 14:00, για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 έως τις 16:00 για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στη συγκέντρωση που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ έξω από τη Βουλή. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v