Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΝΚΑ: Ακριβότερο το... λεωφορείο από το ΙΧ

Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ακριβότερη για τον πολίτη σε σχέση με τη μετακίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητο μετά τις τελευταίες αυξήσεις, δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

ΙΝΚΑ: Ακριβότερο το... λεωφορείο από το ΙΧ
Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ακριβότερη για τον πολίτη σε σχέση με τη μετακίνηση με Ι.Χ. αυτοκίνητο μετά τις τελευταίες αυξήσεις, δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Με βάση αυτήν, το ΙΝΚΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις αυξήσεις και να έρθει σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς για προτάσεις - λύσεις στο ζήτημα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΝΚΑ, ένα τυπικό σύγχρονο μικρό ή μεσαίο Ι.Χ. καταναλώνει στην πόλη 5 - 7 λίτρα καυσίμου ανά εκατό χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι με μέση τιμή 6 lt/100 χλμ. η κατανάλωσή του είναι 0,06 λίτρο ανά χιλιόμετρο.

Με τις σημερινές τιμές διεθνούς και ημεδαπής, αλλά και κρατικής αισχροκέρδειας στα καύσιμα, ένα αυτοκίνητο που καίει βενζίνη καταναλώνει κάτι λιγότερο από 10 λεπτά ανά χιλιόμετρο και συγκεκριμένα με τιμή αμόλυβδης 1,60/λίτρο καταναλώνει 9,6 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Λαμβάνοντας ως τιμή αναφοράς τα 10 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης, συνυπολογίζοντας και τα λοιπά λειτουργικά κόστη του Ι.Χ., προκύπτει ότι, με το αντίτιμο ενός εισιτηρίου του 1,40 ευρώ, το Ι.Χ. διανύει δεκατέσσερα ολόκληρα χιλιόμετρα!

Έτσι, ενδεικτικά το ΙΝΚΑ δημιούργησε τον πιο κάτω πίνακα:


ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ

ΚΟΣΤΟΣ Ι.Χ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΑΘΗΝΑ (Σύνταγμα)

3 χλμ.

0,30

ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΑΘΗΝΑ

2,5 χλμ.

0,25

ΠΑΤΗΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ

3 - 5 χλμ.

0,3 - 0,50

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

2,5 χλμ.

0,25

ΒΥΡΩΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ

5 χλμ.

0,50

ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΑΘΗΝΑ

4 χλμ.

0,40

ΓΑΛΑΤΣΙ - ΑΘΗΝΑ

4 χλμ.

0,40

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΑΘΗΝΑ

11 χλμ.

1,10

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ

12 χλμ.

1,20

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΘΗΝΑ

4,5 χλμ.

0,45

Π. ΦΑΛΗΡΟ - ΑΘΗΝΑ

9 χλμ.

0,90

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΘΗΝΑ

9 χλμ.

0,90


Το ινστιτούτο σημειώνει ότι είναι σαφές πως δεν είναι δυνατόν σε κανένα θεμιτό πλαίσιο η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι ακριβότερη και να κοστίζει περισσότερο στον πολίτη από τη μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο (Ι.Χ. αυτοκίνητο).

Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, αναφέρει, ένας εργαζόμενος, αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ, που η κυβέρνηση φρόντισε να υπάρχουν ακόμα χαμηλότεροι μισθοί, πρέπει από την ημερήσια εργασία του να ξοδεύει περίπου 3/4 της ώρας ημερήσιας εργασίας του για το κόστος της μετακίνησής του από και προς την εργασία του!

Mε βάση το καθαρό ημερομίσθιο, αφαιρουμένων των κρατήσεων, που προσδιορίζεται στα 28 ευρώ περίπου, με αντίστοιχο ωρομίσθιο στα 3,50 ευρώ περίπου, επαληθεύεται ο πιο πάνω ισχυρισμός του ΙΝΚΑ.

Σε επίπεδο έτους το μέσο κόστος μετακίνησης ενός εργαζομένου με μία μετακίνηση από και προς την εργασία του διαμορφώνεται στα 840 ευρώ! (για 25 ημέρες μ.ο. ανά μήνα x 2,80 ευρώ, που αποτελεί το ημερήσιο κόστος μετακίνησης δύο εισιτηρίων.)

Η κυβέρνηση συνεπώς απαιτεί από τους Έλληνες εργαζομένους να ξοδεύουν άνω του ενός μηνιαίου μισθού για τη μετακίνηση στην εργασία τους, τονίζει το ΙΝΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v