Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Στο στόχαστρο κρυφά χρέη και έσοδα

Η ατζέντα της τρόικας και πού διαφοροποιούνται ΕΕ - ΔΝΤ. Ποια εναλλακτικά σχέδια κομίζει το ΔΝΤ, πώς αντιδρά η κυβέρνηση. Γιατί βρίσκεται στην Ελλάδα η Eurostat. Tι γίνεται με επιμήκυνση. Το παρασκήνιο.

Τρόικα: Στο στόχαστρο κρυφά χρέη και έσοδα
Στην Αθήνα καταφθάνουν από σήμερα ελεγκτές της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου των 15 δισεκατομμυρίων, τον Μάρτιο.

Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι αναμένονται την ερχόμενη Δεύτερα, όμως οι έλεγχοι ξεκινούν, καθώς η ατζέντα θεωρείται η σκληρότερη που έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί στο τέλος Φεβρουαρίου κλείνει και τυπικά ο λογαριασμός για το 2010 και η τρόικα θέλει να αποσαφηνίσει πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Μέλη της τρόικας αλλά και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχονται πλέον ότι οι στόχοι των εσόδων, παρά την προς τα κάτω αναθεώρησή τους, δεν φαίνεται να είναι επιτεύξιμοι για τρεις λόγους:

- Χάθηκε το στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής γιατί διαπιστώνεται δυσλειτουργία στον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό.

- Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καθιστά επισφαλή την είσπραξη φόρων.

- Ο τομέας της υγείας εξακολουθεί να απορροφά αδικαιολόγητα κονδύλια.

Γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η τρόικα αναμένεται να συστήσει στο οικονομικό επιτελείο τα μέτρα των επόμενων ετών, και δη αυτά της περιόδου 2012 - 2014 να βασίζονται πάνω στο μοντέλο περικοπές κατά  2/3 και είσπραξη εσόδων κατά 1/3.

Πάντως, τα μέτρα της τριετίας, αν και θα συζητηθούν, δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε αυτήν την επίσκεψη και οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει το τριετές σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από την τρόικα να επεκταθεί το μέτρο της περαίωσης και για το 2010. Όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, κάτι τέτοιο "κολλάει" στην άρνηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν. Ο επίτροπος δεν είναι οπαδός των προσωρινών μέτρων και παραπέμπει στο μνημόνιο, το οποίο ουσιαστικά τα απαγορεύει.

Ψάχνουν για κρυφά χρέη

Στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη και ξεχωριστό κλιμάκιο της Eurostat, που κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της τρόικας, "υπάρχει έντονη ανησυχία για τα ελλιπή στοιχεία που αφορούν στις οφειλές του Δημοσίου, στην κατάσταση σε ΟΤΑ και σε ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μπορεί να αλλοιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους".

Η τρόικα θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διαταράξει εκ νέου τις αγορές ομολόγων, οι οποίες συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία τα ελληνικά μεγέθη.

Ήδη η μαύρη τρύπα από τα δεδομένα που μαζεύτηκαν από όσους οργανισμούς έχουν υποβάλει καταστάσεις ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, νούμερο που εκτιμάται ότι μπορεί και να διπλασιαστεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Από τη μία η Ε.Ε. και από την άλλη το ΔΝΤ 

Η  Κομισιόν, αλλά ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του 2010 πρέπει να καλυφθεί αυτομάτως με μέτρα, όπως ορίζει το μνημόνιο, χωρίς καμία καθυστέρηση. Και αυτό γιατί έχει συμφωνηθεί να μη μεταφέρονται εκκρεμότητες από τη μία χρονιά στην άλλη, δηλαδή από το 2010 στο 2011.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εξακολουθεί να χαράσσει τη δική του πολιτική, η οποία κινείται ανάμεσα στην πίεση προς την Ε.Ε. να ανακοινώσει την παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από την ευρωζώνη (το ΔΝΤ την έχει ήδη επικυρώσει) και στην προσφορά νέων δανείων για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας. Μάλιστα, λίγες μόνο ώρες πριν από την έλευση του κλιμακίου στην Αθήνα, αξιωματούχοι του οργανισμού άφησαν να διαρρεύσει ότι "πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων μεγάλης διάρκειας μέσα στο 2011".

Οι ίδιες διαρροές επανέλαβαν την ετοιμότητα του ταμείου να χορηγήσει νέα δάνεια στην Ελλάδα "όποτε και αν τα χρειαστεί".

Τι λέει η κυβέρνηση

Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός ακούει όλες τις εισηγήσεις και δεν απορρίπτει ούτε αποδέχεται τίποτα. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι περιμένει να δει πρώτα πώς θα διαμορφωθεί η λύση-πακέτο που προωθεί η Γερμανία στην Ε.Ε. και ποιες επιπτώσεις θα έχει στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιμήκυνση του ήδη υπάρχοντος δανείου αλλά και στην προοπτική αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας.

Αξιωματούχοι της τρόικας, πάντως, αναφέρουν ότι κατά την τωρινή αξιολόγηση τα θέματα αυτά δεν θα συζητηθούν, καθώς το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ της παράτασης της αποπληρωμής.

Επι τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα

Οι αξιωματούχοι της τρόικας θα έχουν κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και με εκπροσώπους διάφορων φορέων.

Αναμένεται να ζητηθούν:

1. Επίσπευση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα των κλειστών επαγγελμάτων, παρά τις αντιδράσεις.
2. Επαναξιολόγηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Οι ελεγκτές έχουν προετοιμάσει το έδαφος για διορθωτικές αποφάσεις και για περαιτέρω μείωση των δαπανών, που ενδέχεται να αγγίξουν και τις επικουρικές συντάξεις.
3. Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μπουν έσοδα στα ταμεία.
4. Λεπτομέρειες για τα νέα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
5. Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρησιακές.
6. Τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v