Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπακωνσταντίνου vs τρόικας για ακίνητη περιουσία

«Άστοχες» και «ανακριβείς», χαρακτήρισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σερβάζ Ντερούζ, αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Παπακωνσταντίνου vs τρόικας για ακίνητη περιουσία
«Άστοχες» και «ανακριβείς», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σερβάζ Ντερούζ, αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Μιλώντας στο Βήμα, ο κ. Ντερούζ είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων σε πώληση του Ελληνικού, της ΔΕΗ ακόμα και… παραλιών, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται παγίως κατά των ιδιωτικοποιήσεων για λόγους πολιτικούς και πολιτισμικούς αλλά ταυτοχρόνως τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σ. Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.

Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.

Γι’ αυτό και οι σημερινές φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, προειδοποιεί ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη» και εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, «δεν θα πετύχει η προσπάθεια», υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά πως «έχει επιτευχθεί η αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου είναι εξασφαλισμένη».

«Μπορεί να επιτεύχθηκε πέρυσι ο στόχος για έλλειμμα στο 9,5%, αλλά βλέπω ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει τον στόχο του 7,8% για το 2011 εάν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν λέω ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιασθεί, αναμένω ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μαρτίου, αλλά βλέπω ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις». Στην ερώτηση εάν εννοεί ότι θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα, απαντά καταφατικά διευκρινίζοντας «ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο».

Ο κ. Τόμσεν διαπιστώνει επίσης καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που δημιουργεί το γεγονός πως το κράτος ακόμη δεν ξέρει επακριβώς τι του ανήκει, κάτι που ελπίζει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα του χρόνου. Αφού γίνει η καταγραφή, θα αρχίσει και «η πώληση γης, όπως είναι το (παλαιό) αεροδρόμιο».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «δεν συζητήθηκε καν η περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα», λέγοντας ότι «οι κανόνες της αγοράς θα δώσουν τη λύση», και σημειώνει ότι ήδη καταγράφεται «μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ και οι εξαγωγές αρχίζουν να βελτιώνονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v