Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: "Κολοκυθιά" για τα 50 δισεκατομμύρια

Για πώληση και όχι για αξιοποίηση μίλησε ο Γιούνκερ - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, είπε ο Παπακωνσταντίνου - Η τρόικα συμβουλεύει και στηρίζει την κυβέρνηση, είπε ο Όλι Ρεν.

Eurogroup: Κολοκυθιά για τα  50 δισεκατομμύρια
Χωρίς πρόοδο για την ευρωλύση, αλλά με νέο λάδι στη φωτιά της επικοινωνιακής κόντρας κυβέρνησης - τρόικας έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος των "17", κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για "πώληση περιουσιακών στοιχείων" από την Ελλάδα, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το συμβούλιο για τις ιδιωτικοποιήσεις-"μαμούθ" και διαλύοντας έτσι κάθε υπόνοια ότι η κυβέρνηση δεν συναίνεσε στη συγκεκριμένη εξαγγελία της τρόικας.

"Το συμβούλιο έλαβε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις (δημοσιονομικές) προσπάθειες με ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων (selling assets) στα επόμενα 5 ή και περισσότερα χρόνια", είπε ο κ. Γιούνκερ (*).

Αμέσως μετά τις δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι στη νέα αναθεώρηση του μνημονίου η φράση που χρησιμοποιείται είναι "divestment of assets", που σημαίνει αποεπένδυση των περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται δηλαδή για πρόταση που τα περιέχει όλα: πωλήσεις, ενοικιάσεις, εκμεταλλεύσεις. 

Η πολιτική συζήτηση στην Αθήνα έχει πλέον επικεντρωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης (επικοινωνιακά τουλάχιστον) στο ότι δεν θα υπάρχει πώληση της δημόσιας γης, αλλά παραχώρηση εκμετάλλευσης με μακροχρόνιο leasing.

Ωστόσο, άλλοι παρατηρητές εκφράζουν ήδη αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι δυνατή η συγκέντρωση 50 δισ. μέχρι το 2015, μέσω παραχωρήσεων μακροχρόνιας διάρκειας, αφού τα έσοδα θα μοιράζονται σε βάθος χρόνου, εν αντιθέσει με την πώληση, όπου τα έσοδα πάνε απευθείας στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της ανασκόπησης της ελληνικής οικονομίας από τους "17", ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης πως "θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοστούν και να πετύχουν οι στόχοι του μνημονίου".

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, ανέφερε ότι "τέτοια νούμερα (σ.σ.: τα 50 δισ.) δεν αναφέρονται τυχαία, ούτε πρόχειρα". "Υπάρχει σχεδιασμός και μελέτη πριν από κάθε επικαιροποίηση", συμπλήρωσε.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για τα μέτρα και τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται κι έκανε λόγο για "ατυχή συγκυρία" ως προς τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν χαρακτήρισε την παρουσίαση της τρόικας "ατύχημα". Στη συνέντευξη Τύπου, ερωτώμενος για το θέμα, ο αρμόδιος επίτροπος επιχείρησε να κατευνάσει τους τόνους και υπογράμμισε ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο ρόλος της τρόικας είναι "να τη συμβουλεύει και να την υποστηρίζει".

"Εννοείται ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες καλωσορίζουμε", πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Δήλωσε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει στη σωστή κατεύθυνση, "οι προσπάθειες όμως πρέπει να επιταχυνθούν και οι προκλήσεις παραμένουν".


* Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ που έγιναν στα γαλλικά, έγιναν αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών, καθώς το αγγλικό κείμενο της μετάφρασης κάνει λόγο για "πώληση κρατικής γης", ενώ στο γαλλικό κείμενο, το οποίο διοχέτευσε το Υπουργείο Οικονομικών, η απόδοση είναι "αξιοποίηση".

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Γιούνκερ στα γαλλικά έχει ως εξής: "nous nous sommes rejouis de l’intention du gouvernement grec d’ameliorer la viabilite de la dette publique par un programme des privatisations ainsi que de la realisation d’actifs immobiliers pour un montant cible envisage de 50 milliards d’euros dans les cinq annees a venir et au dela …."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v