Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Επιμήκυνση μαζί με την ευρω-λύση

Στο τραπέζι η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αλλά μόνο σε συνδυασμό με τα μέτρα της συνολικής λύσης για το ευρώ, τόνισε η Α. Μέρκελ. Όχι σε αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" ομολόγων από Γ. Παπανδρέου.

Μέρκελ: Επιμήκυνση μαζί με την ευρω-λύση
Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, τόνισε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.  

"Γνωρίζουμε ότι η περίοδος αποπληρωμής της Ελλάδας είναι 3 χρόνια ενώ της Ιρλανδίας στα 7 χρόνια. Η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά θα συζητηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα της συνολικής λύσης για το ευρώ", τόνισε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος. 

Ακόμη, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, καθώς "έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της". 

"Ξέρουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος και υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν όμως ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν".  
  
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια της Ε.Ε. και ότι η χώρα δεν θα αποτελέσει επιβάρυνση για τους γερμανούς φορολογούμενους. 

"Οι επιδόσεις μας έως τώρα μας δείχνουν το δρόμο", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.  

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή "κουρέματος" των ελληνικών τίτλων. "Όλες οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση χρέους ή το κούρεμα", τόνισε.

Τι γίνεται με επιτόκιο, επαναγορά ομολογων 

Και ενώ η κ. Μέρκελ δήλωσε για πρώτη φορά ότι η επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι, αρνητικά φαίνεται να διάκειται το Βερολίνο, τόσο στο ζήτημα της μείωσης του επιτοκίου στο δάνειο των 110 δισ., όσο και στην επαναγορά κρατικών ομολόγων με κεφάλαια του Ταμείου Διάσωσης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τέσσερα είναι τα μείζονος ενδιαφέροντος ζητήματα για την κυβέρνηση:

Πρώτον, η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επιτελείς του πρωθυπουργού είναι ικανοποιημένοι, καθώς διαπιστώνεται ότι και η γερμανική πλευρά είναι θετική. Πιθανότερη είναι η επέκταση στη 10ετία ή 11ετία.

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι οι Γερμανοί συμφωνούν με την ένταξη της επιμήκυνσης στο συνολικό πακέτο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στις δύο συνόδους κορυφής του Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η επιμήκυνση έχει αποκτήσει και μια εσωτερική πολιτική διάσταση, καθώς η κ. Μέρκελ θέλει να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη μια επέκταση της αποπληρωμής των δανείων με τρόπο πειστικό.

Η δυσκολία έγκειται στο πώς τελικά θα πείσει ότι οι Ελληνες από «μαύρα πρόβατα», όπως παρουσιάζονταν μέχρι προσφάτως, ακολουθούν πλέον τον «δρόμο της αρετής». Σημειώνεται ότι γενικώς η αρνητική προοπτική την οποία φαίνεται ότι παίρνουν τα πράγματα για τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, είναι ένας παράγοντας που συνυπολογίζεται.

Δεύτερον, η μείωση του επιτοκίου. Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι παρότι η Ελλάδα επιθυμεί και θεωρεί δίκαιη μια αποκλιμάκωση του επιτοκίου, προς το παρόν κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο.

Τρίτον, η επαναγορά κρατικών ομολόγων. Στο συγκεκριμένο φαίνεται ότι έχει ενστάσεις η Γερμανία. Δεν απέκλειαν, ωστόσο, ως ενδιάμεση λύση, να παραχωρηθεί η δυνατότητα προσφυγής στην πρωτογενή αγορά ομολόγων. Ετσι, οι Ευρωπαίοι θα φαινόταν ότι παραχωρούν και ορισμένα περιθώρια ευελιξίας στην Αθήνα.

Τέταρτον, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Η Αθήνα συμφωνεί με τις γερμανογαλλικές απόψεις και ο πρωθυπουργός το επανέλαβε και στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου ανησυχεί ότι οι αρνήσεις των βόρειων χωρών (πλην βεβαίως της Γερμανίας) θα μπορούσαν να έχουν ως παράπλευρη απώλεια την ουσιαστική ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού. Οπως ενδεικτικά έλεγε χθες στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου: «Αν στα τέλη Μαρτίου προχωρήσει η «μίνιμουμ» λογική για τη συνολική λύση, τότε δεν γίνεται τίποτα». 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v