Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερώτηση για συνθήκες εργασίας σε Intracom - Notos

Επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης
στην Υπουργό Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας σε Intracom  και Notos Com.

Ερώτηση για συνθήκες εργασίας σε Intracom - Notos
Επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης
στην Υπουργό Εργασίας για τις συνθήκες εργασίας σε Intracom και Notos Com.


----Ερώτηση για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στην INTRACOM

Η πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, σε τρομοκρατικά ποσοστά ανεργίας και με την πλήρη υποταγή της στις επιταγές του Μνημονίου, παρά τις ανέξοδες επικοινωνιακές «φούσκες» περί δήθεν αντιδράσεων της κ. Υπουργού, ανοίγει το δρόμο στην απόλυτη ασυδοσία του κεφαλαίου και στην νεοφιλελεύθερη «συνταγή» των ατομικών συμβάσεων.

Η εργοδοσία αισθανόμενη πολιτικά και νομοθετικά ασύδοτη, χωρίς κοινωνικούς ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς και επιδιώκοντας την επίτευξη όλο και μεγαλύτερων ποσοστών υπεραξίας και κέρδους, οργανώνει την συντονισμένη επίθεσή της με :

* τρομοκρατικές και παράνομες απολύσεις, 

*  μειώσεις μισθών, 

*  κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων, 

*  καταπάτηση κάθε εργασιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις του ομίλου Intracom.

Μετά την καθήλωση των μισθών επί τέσσερα συνεχή χρόνια (μηδενικές αυξήσεις), την μη πληρωμή των υπερωριών, τις συνεχόμενες απολύσεις, η επίθεση κατά των εργαζομένων οξύνεται.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες του ομίλου ο όμιλος Intracom, τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Intracom, απέλυσε το 3% των εργαζόμενων στον όμιλο, 100 περίπου άτομα και προχώρησε σε μειώσεις μισθών μέσω υπογραφής ατομικών συμβάσεων, στην οποία υπογραφή οι εργαζόμενοι εξαναγκάσθηκαν με την απειλή της απόλυσης.

Η Διοίκηση της Intracom δεν σταματά εδώ!

Για την κάμψη των αντιδράσεων των εργαζομένων που δεν αποδέχτηκαν την μείωση των αποδοχών τους, προχωρά σε ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους στέλνοντας εξώδικα, όπου τελεσιγραφικά απειλεί πως όποιος δεν υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθού θα απολυθεί.

Είναι φανερό ότι οι απολύσεις θα συνεχισθούν, οι μειώσεις μισθών θα συνεχισθούν, η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχισθεί.

Γι’ αυτό άλλωστε και αποσκοπώντας στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Intracom, η εταιρεία επέλεξε να προβεί σε δίωξη εργαζόμενης, η οποία συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Intracom, επειδή δεν συναίνεσε στην βλαπτική γι’ αυτήν μεταβολή της σύμβασής της.

Οι εργαζόμενοι με αίτημα «ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ» οργανώνουν την άμυνά τους.

Η συμπαράσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, όλων των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Intracom.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρώντας τον αγώνα τους δίκαιο θα είναι στο πλευρό τους, θα είναι μαζί τους.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Intracom από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εργοδοτικής πλευράς;

2. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτών των παράνομων αντεργατικών συμπεριφορών;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να σταματήσει η εκδικητική και παράνομη δίωξη κατά της εργαζόμενης που δεν συναίνεσε στην βλαπτική γι’ αυτήν μεταβολή της σύμβασής της;

----Ερώτηση για την εργοδοτική ασυδοσία και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στη NOTOS COM

Η πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και με την υλοποίηση του Μνημονίου που υπέγραψε με την Τρόικα, έχει οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, στην τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και στην δημιουργία ενός πολύ ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Για την επίτευξη όλο και μεγαλύτερων ποσοστών υπεραξίας και κέρδους η εργοδοσία δεν έχει ούτε κοινωνικούς ενδοιασμούς, ούτε ηθικούς φραγμούς. Πόσο μάλλον όταν πολιτικά και νομοθετικά αισθάνεται ασύδοτη.

Στις επιχειρήσεις καλλυντικών το τελευταίο διάστημα, πίσω από την «λαμπερή» επιφάνεια, διαδραματίζεται με πραγματικούς όρους και σε πραγματικές συνθήκες όλη αυτή η κυβερνητική σας πολιτική: προειδοποιητικές απολύσεις, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας, μειώσεις αμοιβών, απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες εργασίας που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING», στις οποίες επικρατεί ένα απαράδεκτο καθεστώς, στη βάση ενός απάνθρωπου και αντιδημοκρατικού κανονισμού εργασίας, με τον οποίο καταπατάται κάθε έννοια αξιοπρέπειας και συνταγματικής νομιμότητας.

Σύμφωνα με αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό λειτουργίας οι υπάλληλοι, γυναίκες ως επί το πλείστον: 

- Υπόκεινται σε εξευτελιστική σωματική έρευνα κατά την είσοδο, την παραμονή και έξοδο από την εργασία τους,

-Απαγορεύεται να κρατούν προσωπικές τσάντες,

- Απαγορεύεται να κάθονται ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πελάτες, με αποτέλεσμα σοβαρές αγγειακές ασθένειες,

-Απαγορεύεται να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μιλούν φυσιολογικά (μόνο ψιθυριστά), να γελούν.

Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στον απαράδεκτο αυτόν κανονισμό προσέφυγαν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συμφιλίωσης στις 6/5/2010, με αντικείμενο συζήτησης: «Προσβολή της προσωπικότητας των εργαζομένων». Στο τέλος της συζήτησης ο εκπρόσωπος του Υπουργού και ο συμφιλιωτής ζήτησαν από την εταιρεία να απαλείψει από τις συμβάσεις τους παραπάνω όρους (σωματική έρευνα κ.λ.π.).

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι συμβάσεις παραμένουν ο ίδιες!

Και δεν είναι μόνον αυτά!

Οι επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» εκβιάζοντας και απειλώντας με απόλυση τους εργαζόμενους, κατά κύριο λόγο γυναίκες: 

- δεν πληρώνουν την υπερωριακή απασχόληση,

-μειώνουν αυθαίρετα την ημερήσια απασχόληση κατά 2 ώρες, 

-  μειώνουν αντίστοιχα τους μισθούς κατά 20%.

Η περίπτωση των επιχειρήσεων «NOTOS COM HOLDING» δεν είναι η μοναδική. Απεναντίας, θεωρούμε πως με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που οδηγεί στην βαρβαρότητα, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, αυτές οι καταστάσεις θα γενικευθούν στο χώρο των επιχειρήσεων καλλυντικών και όχι μόνον.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εργοδοτικής πλευράς;

2. Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την διασφάλιση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και του συντάγματος στους χώρους των επιχειρήσεων «NOTOS COM HOLDING»;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτών των παράνομων αντεργατικών συμπεριφορών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v