Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνε …κοντέρ τα "κόκκινα" δάνεια

Με ρυθμό 30% αυξάνονται φέτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ αργεί η κορύφωση. Πού έκλεισαν το 2010 και πώς κινήθηκαν το α΄ τρίμηνο. Τι δείχνει η "ακτινογραφία" των δανείων σε καθυστέρηση για επτά τράπεζες.

Σπάνε …κοντέρ τα κόκκινα δάνεια
Με αυξανόμενη ταχύτητα, παρά το φρένο των μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, τρέχουν τους τελευταίους μήνες τα "κόκκινα" δάνεια στην Ελλάδα και οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι ο ρυθμός αύξησής τους θα επιβραδυνθεί στο β΄ μισό του έτους, πριν απειληθούν κρίσιμα όρια.

Ο συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) για το 2010
εκτιμάται ότι έσπασε το 11% και τα "κόκκινα" δάνεια, σε απόλυτο νούμερο, υπερέβησαν τα 28 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2010 οι επισφάλειες αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά τουλάχιστον 3,3% (7,7% στις 31/12/2009), με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, και παρά το γεγονός πως οι τράπεζες αναχρηματοδότησαν έως και το 20% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς γιατί η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης.

O συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε, με βάση πληροφορίες, κατά 1% περίπου, ποσοστό που κατανέμεται ισομερώς στις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Η αυξητική τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και οι τραπεζίτες προσδοκούν πως στη συνέχεια ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση θα σταθεροποιηθεί.

Οι επτά μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Κύπρου και MPB) αναμένεται να εμφανίσουν σε επίπεδο ομίλων αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, κατά 27%. Στο εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, όμως, η αύξηση, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, που έχουν δημοσιοποιηθεί, θα φτάσει έως και το 31%!

Το 2012 βλέπουν κορύφωση οι τραπεζίτες

Η διοίκηση της Εθνικής, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα της χρήσης 2010, εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 11% φέτος από 8,4% το 2010, σημειώνοντας άνοδο 30,95%.

Σύμφωνα με την ίδια, τα μη εξυπηρετούμενα θα ανέλθουν στο 12% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στα μέσα του 2012, σημείο που θα αποτελέσει και την κορύφωση στον ρυθμό δημιουργίας δανείων σε καθυστέρηση.

Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων αναμένει και η Πειραιώς. Παρότι η διοίκησή της δεν διατύπωσε συγκεκριμένη εκτίμηση για τα NPLs, ανέφερε ότι οι προβλέψεις της το 2011 θα ανέλθουν στο 1,70% του δανειακού χαρτοφυλακίου από 1,55% το 2010, διαφορά που είναι αξιοσημείωτη.

Σε καθυστέρηση το 24,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής

Στη σημαντική αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση σημαντικό ρόλο παίζει η συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι εν Ελλάδι θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών. Η Εμπορική, θυγατρική της Credit Agricole, στο τέλος του 2010 εμφάνιζε ως μη εξυπηρετούμενο το 24,6% του χαρτοφυλακίου δανείων έναντι 18,7% στο τέλος του 2009.

Επιπρόσθετα, το 6,4% του χαρτοφυλακίου δανείων της χρήζει ειδικής αναφοράς, όπως αναφέρει η τράπεζα στις αναλυτικές λογιστικές της καταστάσεις.

Η Εμπορική το 2010 σχημάτισε νέες προβλέψεις 1,02 δισ. ευρώ και έχει πλέον διαγράψει το 48,6% των επισφαλών και σε ειδική αναφορά δανείων της.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι υπόλοιπες μεγάλες -ελληνικές και κυπριακές- τράπεζες. Για το 2010, όπως έγραψε το Euro2day (Τραπεζικά stress tests: Ελλάδα vs Ευρώπη), ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) για την ΕΤΕ, την Alpha, τη Eurobank, την Πειραιώς, την ΑΤΕ, την Κύπρου και την MPB διαμορφώθηκε στο 8,3%. Για την ελληνική αγορά, όμως, ο δείκτης NPLs κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση επισφαλειών από τις παραπάνω τράπεζες εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η Τράπεζα Κύπρου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα στις 31/12/2010 έφτασαν στο 8,3% επί του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από 7% στις 30/9/2010.

Συνολικά στον όμιλο τα μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2010 ανήλθαν στο 7,3% από 6,7% τρεις μήνες πριν.

Μέσα στο δ΄ τρίμηνο η Εθνική είδε τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 0,5% (8,4% στις 31/12/2010 από 7,9% στις 30/9/2010), η Alpha Bank κατά 0,9% (8,7% από 7,8%), η Eurobank σε ποσοστό 0,6% (9,6% από 9%), η Πειραιώς κατά 0,6% (6,9% από 6,3%) και η MPB σε ποσοστό 0,5% (8% από 7,5%).



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v