«Μπάχαλο» με τα λεφτά των Ταμείων

«Ξηλώνεται» από την Κατσέλη το ανεφάρμοστο ακόμη(!) πλαίσιο Λοβέρδου για τη διαχείριση των Ταμείων. Στον «αυτόματο πιλότο» παραμένουν 26,7 δισ. Η «ταμπακέρα» των καταθέσεων 15 δισ. και οι ιδέες για αξιοποίηση.

«Μπάχαλο» με τα λεφτά των Ταμείων
Σε παρωδία δίχως τέλος εξελίσσεται η υπόθεση διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, ύψους 26,7 δισ. ευρώ, καθώς η αρμόδια υπουργός Εργασίας, κ. Λ. Κατσέλη, προανήγγειλε «ξήλωμα» των ρυθμίσεων Λοβέρδου, οι οποίες, έναν χρόνο μετά την ψήφισή τους, παραμένουν ακόμη ανεφάρμοστες!

Μιλώντας σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, με θέμα τα δομημένα ομόλογα, η κ. Κατσέλη άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, σκληρή κριτική στο πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομίας τότε, προαναγγέλλοντας την αναμόρφωσή του.

Ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την κριτική που είχε ασκήσει στο νομοσχέδιο η αγορά, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης (βλ. δημοσίευμα του Euro2day «Στον αυτόματο πιλότο τα λεφτά των ταμείων»), η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε άκαμπτο και ασφυκτικό το υφιστάμενο πλαίσιο, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην επιτρέπει την αποδοτική αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για κατακερματισμένη και παθητική διαχείριση, που έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές αποδόσεις, ενώ επισήμανε ότι προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ρόλο τόσο διαχειριστή όσο και επόπτη διαχείρισης.

Ανήγγειλε, δε, από το βήμα της Βουλής τους βασικούς άξονες αναμόρφωσής του, τη στιγμή όπου, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, στην πράξη δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της κυβερνητικής ασυνεννοησίας, της έλλειψης σύμπνοιας, ενιαίου προσανατολισμού και ιεράρχησης προτεραιοτήτων. «Η κ. Κατσέλη θέλει να αλλάξει ένα πλαίσιο που με ευθύνη της δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί», σημειώνει στέλεχος της αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων.

Κατά τον ίδιο, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, παρότι δεν είναι ιδανικό, αποτέλεσε θετικό βήμα καθώς συγκεντρώνει τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων υπό τρεις αξιόπιστους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ, ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ), οι δύο εκ των οποίων (ΕΔΕΚΤ, ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ) έχουν και καλές ιστορικά αποδόσεις σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων ταμείων.

Οι κατά Κατσέλη επιβαλλόμενες αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, όπου η ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ είναι υποψήφια να αναλάβει τον ρόλο, με την προϋπόθεση ότι θα διευρυνθεί η μετοχική της σύνθεση και θα μεταβληθεί σε ΕΠΕΥ που θα ελέγχεται κατά 100% από τα ταμεία και το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί η συγκέντρωση υπό την «ομπρέλα» της ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ όσο το δυνατόν περισσότερων υπό διαχείριση κεφαλαίων από τα ταμεία, καθώς ο πολυκερματισμός τους, παρά τις ενοποιήσεις, δεν επιτρέπει τη σύσταση Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων από το καθένα ξεχωριστά.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στην ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Ανέφερε δε ότι έχει καταγραφεί πλήρως και έχει γίνει κατηγοριοποίηση όσων ακινήτων μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Πρόκειται για ένα ακόμη ήσσονος σημασίας χαρακτηριστικό δείγμα του αλαλούμ που επικρατεί, καθώς οι παραπάνω διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την υπουργό, ενώ ετοιμάζεται ο κατάλογος των πιστοποιημένων εκτιμητών για τα ακίνητα των ταμείων!

Τέλος, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι πρέπει να υιοθετηθούν κανόνες Asset Liability Management. Διαχείριση, δηλαδή, της περιουσίας των ταμείων βάσει των αναλογιστικών μελετών και της ανάγκης να αντικρίζονται μελλοντικές υποχρεώσεις.

Κανόνας που στην πράξη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι ανέφικτος καθώς το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης εκτιμάται ότι φτάνει στα 400 - 500 δισ. ευρώ και η περιουσία τους σε τρέχουσες τιμές στα 26 δισ. ευρώ.

Η ταμπακέρα των καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ

Το καυτό θέμα, όμως, όπως το οριοθέτησε η κ. Κατσέλη είναι το τι θα γίνει με τις καταθέσεις ύψους 15 δισ. ευρώ, που έχουν αυτήν τη στιγμή τα ταμεία. Καταθέσεις που «λιμνάζουν» στην Τράπεζα της Ελλάδος, με επιτόκιο 3,5% και επομένως με αρνητικές αποδόσεις, όπως είπε η ίδια, μια και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Η υπουργός έθεσε ευθέως και θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η ΤτΕ έχει τη διαχείριση ομολόγων και καταθέσεων των ταμείων και ταυτόχρονα τον ρόλο του επόπτη διαχείρισης.

Αιφνιδίασαν την αγορά οι εξαγγελίες

Η πρόθεση της υπουργού Εργασίας να προχωρήσει σε νέα αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης αιφνιδίασε πλήρως την αγορά, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Στελέχη της αγοράς asset management με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Euro2day διευκρινίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα ή και ανεπίσημα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και επομένως δεν είναι ενήμεροι ούτε για πρόθεση μεταρρυθμίσεων.

Η έκπληξη της αγοράς δεν προκλήθηκε από την ουσία της κριτικής που άσκησε η υπουργός στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά από το γεγονός ότι ασκείται ενώ οι περισσότερες διατάξεις του νόμου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου Λοβέρδου, ο οποίος αναθέτει τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ομόλογα και καταθέσεις), στην ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ (μετοχές) και στην ΑΕΔΑΚ (με κορμό την ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ), ελάχιστα από τα παραπάνω έχουν γίνει. Κάτι που παραδέχτηκε δημόσια και η κ. Κατσέλη, δηλώνοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται!

Ειδικότερα, δεν έχει μεταφερθεί στην ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ ούτε μία μετοχή από αυτές που κατέχουν απευθείας τα ταμεία, ενώ λόγω των κακών χρηματιστηριακών συνθηκών δόθηκε παράταση ενός έτους για τη ρευστοποίηση των μεριδίων σε Αμοιβαία Κεφάλαια προκειμένου τα κεφάλαια να μεταφερθούν εν συνεχεία στην ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ.

Έτσι, η διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, ύψους 26,7 δισ. ευρώ, παραμένει στον... αυτόματο πιλότο και κυρίως υπό αδιαφανείς διαδικασίες διαχείρισης, τις ίδιες που εξέθρεψαν το «σκάνδαλο» των υψηλών προμηθειών για τα δομημένα ομόλογα.

«Πρόκειται για πολιτική υποκρισία, να κρίνεται ανεφάρμοστο πλαίσιο που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί», δηλώνει στέλεχος της αγοράς που υπενθυμίζει ότι αποτελεί διαχρονική τακτική των κυβερνήσεων να θεσπίζουν νέα πλαίσια, για να καλύψουν τις ευθύνες τους για τη μη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v