Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας εκτιμήσεις σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, λέει ο δημοσιογράφος του "Spiegel" που υπέγραψε το επίμαχο δημοσίευμα.

Spiegel: Η Ελλάδα ζήτησε έκθεση εξόδου από ευρώ
Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας εκτιμήσεις σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, σημειώνει ο δημοσιογράφος του Spiegel που υπέγραψε το επίμαχο δημοσίευμα

Ο κ. Κρίστιαν Ράιερμαν, ο αρχισυντάκτης του "Der Spiegel" που υπέγραψε το δημοσίευμα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα": "Στα μέσα της εβδομάδας κανονίστηκε η συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος ήταν ότι αρκετοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες ήξεραν και φοβούνταν πως η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν την πιθανότητα να φύγει από την ευρωζώνη. Ήταν μια συνάντηση 'συναγερμού', που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα στο Chateau de Vianden του Λουξεμβούργου". 

"Υπάρχει ένα έγγραφο από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που συντάχθηκε από τον υπουργό κ. Σόιμπλε, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό το χαρτί το ζήτησε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάστηκε για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Ο κ. Σόιμπλε το έχει στον χαρτοφύλακά του", σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Στο έγγραφο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους θα ήταν πολύ επικίνδυνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Καταλήγοντας ο δημοσιογράφος αναρωτιέται: "Για ποιον λόγο θα κουβαλούσε ο Σόιμπλε ένα τέτοιο έγγραφο στο Λουξεμβούργο;".


Το "περίεργο" δημοσίευμα του "Der Spiegel"

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή
, ανέφερε την Παρασκευή η γερμανική "Der Spiegel" στην online έκδοσή της, προκαλώντας αμέσως σωρεία διαψεύσεων από την Ε.Ε. και την Ελλάδα. 

Το "Der Spiegel" σημείωνε ότι την Παρασκευή πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και η βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup, κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, που μέσω εκπροσώπου του διέψευσε ότι η συνάντηση είναι για την Ελλάδα, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ερωτηθείς για το θέμα, σημείωνε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνάντηση.  

Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.  

Το εν λόγω σενάριο, περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, διέψευσε αρχικά στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.   

Η επίσημη διάψευση από την Ελλάδα ήρθε διά στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, προσθέτοντας πως στοχεύει σε πίεση του ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις μετά το δημοσίευμα, υποχωρώντας έως 1,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,435 δολάριο. 

Ο κ. Σαχινίδης επισήμανε ότι αυτά τα δημοσιεύματα υπονομεύουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές.
 
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ερωτηθείς από το Reuters, ρεπόρτερ του "Der Spiegel" σημείωνε ότι εμμένει στο ρεπορτάζ περί συνάντησης υπουργών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα και πιθανή έξοδο από το ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται περί "μυστικής συνάντησης".    


ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, "το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια"
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v