Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρικές συσκευές:Η αγορά δεν τους χωράει όλους

Στην αποχώρηση των πλέον "αδύναμων κρίκων" ποντάρουν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν - Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ηλεκτρικές συσκευές:Η αγορά δεν τους χωράει όλους
Η ζήτηση στον κλάδο των ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών υποχώρησε περίπου κατά 25% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση της τάξεως του 10% - 15%, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής αλυσίδας Κωτσόβολος κ. Chris Matheus, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η γνωστή αλυσίδα λιανικής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Matheus, αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί και θετικό σενάριο, καθώς η κατάσταση είναι απίστευτα ευαίσθητη. Θετικά πάντως βοηθά και η μείωση στις τιμές των προϊόντων.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι εκτιμήσεις ενός άλλου παράγοντα της ίδιας αγοράς, αλλά από την πλευρά της χονδρικής.

"H πτώση της ζήτησης στην αγορά των ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα η υποχώρηση την τριετία 2009 - 2011 να φτάσει αθροιστικά στο 35%. Όσο για την επόμενη πενταετία, δεν θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη, αλλά σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα". Αυτό δήλωσε o κ. Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρίας (ΓΕΔ, πρώην Vell), στο πλαίσιο της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κλάδος βρίσκεται στη φάση βαθιάς ύφεσης, που αναμένεται να ενταθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Ήδη οι εταιρίες του κλάδου δέχονται έντονες πιέσεις: η Expert έχει αιτηθεί την ένταξή της στο άρθρο 99 και ένας ακόμα "παίκτης" της αγοράς (από τον χώρο των συνεταιρισμών) δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έως το σημείο που κάποιοι να μιλούν για ουσιαστική παύση πληρωμών.

Το συνολικό άνοιγμα (προς τράπεζες, προμηθευτές κ.ά.) των δύο από παράγοντες της αγοράς υπολογίζεται πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι πέρυσι αποχώρησε από την αγορά η FNAC, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα (π.χ. Πλαίσιο, Κωτσόβολος) είναι οι εταιρίες που εξακολουθούν να καταγράφουν κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν συγκέντρωση του κλάδου σε μικρότερο αριθμό εταιριών. Έτσι, την εκτίμησή τους ότι η αγορά δεν χωράει όλους τους παίκτες της έχουν κάνει πολλοί παράγοντες αυτής (π.χ. ο Γιώργος Γεράρδος της Πλαίσιο, ο Γιώργος Δημητρίου της ΓΕΔ, ο Γιάννης Στρούτσης της Ηλεκτρονικής), πιστεύοντας ότι όσες εταιρίες παραμείνουν σε λειτουργία θα έχουν σταδιακά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου:

α) Η Πλαίσιο εμφάνισε μεν μειωμένες πωλήσεις στο α΄ τρίμηνο κατά 18,4%, διεύρυνε όμως τα μερίδια αγοράς της και μέσα από πολιτική περικοπής των δαπανών αύξησε την κερδοφορία της.

β) Το θετικό EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) και η πολύ ισχυρή ρευστότητα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της χρήσης Απρίλιος 2010 - Απρίλιος 2011 της Κωτσόβολος. Αν και αναλυτικότερα στοιχεία θα δημοσιευτούν γύρω στα τέλη Ιουνίου, εκτιμάται ότι η αλυσίδα διεύρυνε τα μερίδιά της, βασισμένη κυρίως στα νέα μεγάλα καταστήματα που θα λειτουργήσουν αλλά και στα νέα δίκτυα (μοντέλο franchising και Διαδίκτυο), ενώ τώρα προωθεί την πλατφόρμα υποστήριξης των πελατών πριν και μετά την πώληση Support 360.

β) Η Γ.Ε. Δημητρίου σημειώνει γύρω στο +20% στις πωλήσεις του πρώτου τετραμήνου, προσδοκώντας κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2011, ενώ δηλώνει πως εξετάζει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών όπως οι λευκές. To καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει η υπόθεση του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.

γ) Η Ηλεκτρονική σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ενώ παράλληλα περιορίζει τις λειτουργικές δαπάνες και υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

δ) Η Εικόνα Ήχος προτίθεται να κεφαλαιοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τον βασικότερό της μέτοχο προκειμένου να μετατρέψει τα ίδια κεφάλαιά της από αρνητικά σε θετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v