Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha:Η ύφεση μπορεί να περιοριστεί κάτω του 2,5%

υυυυΗ πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2011 μπορεί να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από το 2,5% συμβάλλοντας και στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιδιώκεται κατά το τρέχον έτος, εκτιμά η Alpha Bank.

Alpha:Η ύφεση μπορεί να περιοριστεί κάτω του 2,5%
Η πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2011 μπορεί να περιορισθεί σε επίπεδα κάτω από το 2,5% συμβάλλοντας και στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιδιώκεται κατά το τρέχον έτος, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. 

Η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθειά ύφεση στο 1ο 3μηνο’11, αλλά είναι εμφανή τα σημάδια της επικείμενης ανάκαμψής της με κινητήριους μοχλούς:

α) Τη σημαντικά βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σε υποκατάσταση εισαγωγών. Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών ανήλθε στο 31,5% στο 1ο 3μηνο.’11, ενώ οι αφίξεις τουριστών ήταν σημαντικά αυξημένες τον Απρίλιο και στο 1ο 4μηνο.’11 και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

β) Την μικρότερη του αναμενομένου πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο 1ο 2μηνο.’11, από τα πολύ υψηλά επίπεδά του στο 1ο 2μηνο.’10.

γ) Την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της παραγωγής πολλών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, με σταθεροποίηση της παραγωγής και στον σημαντικό κλάδο των τροφίμων, ενώ πτώση της παραγωγής εξακολουθούν να σημειώνουν κυρίως οι κλάδοι που σχετίζονται με την εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα.

δ) Την προοπτική για ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κατά το 2011 με προσέλκυση και σημαντικών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v