Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Ρυθμιστές οι τράπεζες

Την προσοχή τους στις τραπεζικές και μακροοικονομικές εξελίξεις έχουν στρέψει οι εταιρίες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς από τις γενικότερες εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η δική τους μελλοντική πορεία.

Τηλεπικοινωνίες: Ρυθμιστές οι τράπεζες
Την προσοχή τους στις γενικότερες τραπεζικές και μακροοικονομικές εξελίξεις έχουν στρέψει οι εταιρίες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς από τις γενικότερες εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά και η δική τους μελλοντική πορεία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι διοικήσεις των εναλλακτικών παρόχων (Forthnet, Hellas On Line, On Telecoms, Wind κ.ά.) φαίνεται πως πιστεύουν ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει μπροστά της σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση.

Δεν είναι τυχαίο που οι εταιρίες αυτές διευρύνουν χρόνο με τον χρόνο (με τη βοήθεια της πολιτικής της ΕΕΤΤ, όπως καταγγέλλει ο ΟΤΕ) το μερίδιο αγοράς τους, σε μια αγορά μάλιστα η οποία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις στις συνδέσεις Ιnternet, στις ευρυζωνικές υπηρεσίες κ.λπ.

Ωστόσο, η επεκτατική πολιτική των εναλλακτικών παρόχων δεν γίνεται χωρίς επιπτώσεις. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι εταιρίες υποχρεώνονται σε υψηλά κόστη απόκτησης νέων πελατών αλλά και σε μεγάλο ύψος επενδύσεων, συνδυασμός που οδηγεί σε διπλό πρόβλημα: πρώτον, σε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα και, δεύτερον, σε αρνητικές ταμειακές ροές, άρα σε μεγαλύτερη έκθεση προς τον τραπεζικό δανεισμό και σε ισχυρότερο κόστος χρηματοδότησης…

Άρα, για τους εναλλακτικούς παρόχους προκύπτει το εξής ζήτημα: Από τη μία πλευρά, όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη επιζητούν μακροπρόθεσμα τόσο υψηλότερο μερίδιο αγοράς θα πρέπει να κατακτήσουν. Και από την άλλη πλευρά, όσο επιδιώκουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς τόσο περισσότερο -βραχυμεσοπρόθεσμα τουλάχιστον- εκτίθενται από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, με αποτέλεσμα να έχουν την ανάγκη στήριξης τόσο των τραπεζών όσο και των βασικών τους μετόχων!

Οι ρυθμιστές των καταστάσεων

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, πολύ σημαντικό ρόλο για τη μελλοντική πορεία των εταιριών θα παίξουν παράγοντες, όπως:

Α. Οι σχέσεις των εταιριών με τις τράπεζες και κατά πόσον μπορούν να τις πείσουν για αναδιάρθρωση του δανεισμού και για περαιτέρω άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας.

Β. Η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι βασικοί μέτοχοι των εταιριών και συγκεκριμένα αν θα θελήσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καλύπτοντας οι ίδιοι αυξήσεις κεφαλαίου ή/και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.

Γ. Και φυσικά, οι γενικότερες εξελίξεις στα μακροοικονομικά και στα τραπεζικά της χώρας, καθώς όλα αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της στάσης τόσο των τραπεζών όσο και των βασικών μετόχων.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet κ. Π. Παπαδόπουλου ότι "η διοίκηση έχει πολύ καλές σχέσεις με τους μετόχους της", πως για θέματα κεφαλαιακής ενίσχυσης "όλα τα ζητήματα είναι στο τραπέζι" και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι συζητήσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η απόφαση της Hellas On Line για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία αποφασίστηκε στο τέλος του 2010, χωρίς όμως να έχει πάρει σάρκα και οστά μέχρι σήμερα.

Ενδεχόμενη άρνηση των τραπεζών να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιριών θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε παύση της ανάπτυξής τους και σε περιορισμό των ήδη κεκτημένων και θα της καταστήσει ευκολότερο στόχο για θετικές ταμειακές ροές και αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων.

Ίσως μάλιστα επιδράσει καταλυτικά και στις συζητήσεις περί συγχωνεύσεων που διεξάγονται εδώ και δύο περίπου χρόνια, με σκοπό τη μείωση των υπαρχόντων παικτών στην αγορά. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet: "Δεν μας ενοχλεί που όλοι μιλάνε με όλους. Μας ενοχλεί πως όλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην αγορά". Και με την άποψη αυτή φαίνεται πως συμφωνούν και τα στελέχη όλων των άλλων εταιριών του κλάδου.

Το όλο εγχείρημα, βέβαια, μπερδεύεται ακόμη περισσότερο με την είσοδο της Cyta Hellas στην αγορά της Αττικής, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργεί με τις πλάτες του κυπριακού δημοσίου (προφανώς, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση) και παράλληλα είναι λιγότερο καταπονημένη σε σύγκριση με άλλους εναλλακτικούς παρόχους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρίας κ. Φώτη Σαββίδη από τη Λευκωσία ότι "νιώθουμε επιβεβαιωμένοι για την απόφασή μας να επεκταθούμε στο εξωτερικό, αφού η πορεία της Cyta στην Ελλάδα, μετά την είσοδό μας και στην Αττική, μας επιτρέπει να προσδοκούμε σε μία ακόμα επιτυχία του οργανισμού μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο