Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bini Smaghi:"Παραμύθι" η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση

Αναδιάρθρωση ή reprofiling του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο, υποστηρίζει ο Lorenzo Bini Smaghi σε συνέντευξή του στους "F.T.", τονίζοντας ότι έξοδος από το ευρώ ισοδυναμεί με "θανατική ποινή".

Bini Smaghi:Παραμύθι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση
H πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με έναν ελεγχόμενο τρόπο θα πρέπει να αποκλειστεί γιατί αποτελεί "παραμύθι", δηλώνει σε συνέντευξή του στους "Financial Times" ο κ. Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος απέκλεισε την πρόταση reprofiling του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε πως έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ισοδυναμεί με "θανατική ποινή".

"Αυτοί που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρηθούν και αυτό συμβαίνει όταν οι χώρες συμφωνούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Αναδιάρθρωση του χρέους ή έξοδος της χώρας από το ευρώ, όμως, θα ήταν σαν θανατική ποινή, την οποία έχουμε καταργήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δηλώνει ο κ. Bini Smaghi και συμπληρώνει: "Επιπλέον, η αναδιάρθρωση ή η χρεοκοπία δεν θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα".

"Εάν εξετάσει κανείς τις χρηματοοικονομικές αγορές, κάθε φορά όπου γίνεται αναφορά σε λέξεις όπως 'αναδιάρθρωση' ή 'ήπια αναδιάρθρωση' τρελαίνονται - γεγονός που αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελεγχόμενο τρόπο, τουλάχιστον σε αυτό το περιβάλλον", δήλωσε ο Ιταλός τραπεζίτης και κατέληξε: "Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην αναδιάρθρωση και στην ήπια αναδιάρθρωση. Ο αντίκτυπος θα είναι ο ίδιος", επαναλαμβάνοντας πως και στις δύο περιπτώσεις η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τόνισε ότι η εναλλακτική για την Ελλάδα είναι να μειώσει τα χρέη της με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγή στο φορολογικό της σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο