Κατασκευές: Εφιαλτικό το τρίμηνο

Την επαλήθευση της λαϊκής ρήσης «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» απεύχονται οι εισηγμένες κατασκευαστικές, καθώς τα αποτελέσματα του Q1 κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν για τον κλάδο.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Εφιαλτικό το τρίμηνο
Την επαλήθευση της λαϊκής ρήσης «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» απεύχονται οι εισηγμένες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, καθώς τα αποτελέσματα που εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν για την πορεία του κλάδου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, δεδομένων της ιδιότυπης στάσης πληρωμών που ακολουθεί το ελληνικό δημόσιο σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής αλλά και της αδυναμίας των υπουργείων, των διαφόρων κρατικών οργανισμών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα να προωθήσουν και να χρηματοδοτήσουν νέες συμβάσεις.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους ο κύκλος εργασιών που εμφάνισαν συνολικά οι 15 εισηγμένες εταιρίες του κλάδου των κατασκευών ήταν μειωμένος σε ποσοστό 15,5% σε σχέση με εκείνον του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, ενώ σημαντική συρρίκνωση κατά 35,5% εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
 
Ειδικότερα, τα έσοδα των τεχνικών εταιριών περιορίστηκαν στα 762,7 εκατ. ευρώ έναντι 902,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα συνολικά EBITDA να διαμορφώνονται στα 80,8 εκατ. ευρώ έναντι 125,3 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι περισσότερο από το 50% των κερδών του κλάδου προερχόταν από τον όμιλο Ελλάκτωρ (στα 51,4 εκατ. ευρώ τα EBITDA), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των δύο άλλων μεγάλων ομίλων του χώρου στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος (ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 19,3 εκατ. ευρώ και εκείνος της J&P Άβαξ 18 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το καθαρό μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αποτέλεσμα του κλάδου, αυτό ήταν αρνητικό κατά 18,7 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο μέγεθος πέρυσι ήταν θετικό, έχοντας διαμορφωθεί στα 12,1 εκατ. ευρώ. Κερδοφόρες ήταν οι οκτώ από τις συνολικά δεκαπέντε εισηγμένες τεχνικές εταιρίες, ενώ ζημίες εμφάνισαν οι υπόλοιπες επτά.

Επιπλέον, από τις οκτώ κερδοφόρες εταιρίες, οι τρεις, και συγκεκριμένα η ΕΚΤΕΡ, η Δομική Κρήτης και η Προοδευτική, παρουσίασαν κέρδη που δεν ξεπερνούσαν τις 70 χιλιάδες ευρώ. Κέρδη εμφάνισαν, επίσης οι J&P Άβαξ (2,8 εκατ. ευρώ), Ελλάκτωρ (1,7 εκατ. ευρώ), ΓΕΚ (1 εκατ. ευρώ), Intrakat (597 χιλ. ευρώ) και Μοχλός (322 χιλ. ευρώ). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες ζημίες είχαν στο τρίμηνο οι Αττικάτ (8,1 εκατ. ευρώ), Βιοτέρ (5,8 εκατ. ευρώ) και Έδραση - Χ. Ψαλλίδας (3,9 εκατ. ευρώ).

Περιμένουν τα χειρότερα

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των κατασκευών είναι πολύ πιθανόν να γίνει ακόμη δυσκολότερη αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν ανατεθούν νέα έργα, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, και δεν «ξεκολλήσουν» συμβάσεις όπως αυτές για τα οδικά έργα παραχώρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως δεν θα αποτελέσει εφαλτήριο για ανάκαμψη, μεταθέτοντας τις ελπίδες για κάτι τέτοιο στο 2012.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εξέλιξη στα μεγέθη των κατασκευαστικών εταιριών ελάχιστα θα διαφοροποιηθεί στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης από εκείνη που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, δεν αποκλείουν τα έσοδα να συρρικνωθούν με μεγαλύτερο ρυθμό, δεδομένων της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ανάγκης του Δημοσίου να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες του.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v