Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... πήρε και έφυγε η τρόικα

Σταμάτησαν οι επαφές τρόικας-Βενιζέλου. Οι δανειστές βλέπουν έλλειμμα 8,6% φέτος. Ζήτησαν νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. Διαφωνεί η κυβέρνηση. Απειλείται η 6η δόση. Προς αναβολή η συνεδρίαση του ΔΝΤ.

Τα... πήρε και έφυγε η τρόικα
Ναυάγησαν χθες το βράδυ οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Οι δανειστές διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες και ζήτησαν νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά δεν έκανε δεκτή την απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι ουσιαστικά ζητούσαν να καλυφθεί η "τρύπα" που υπολογίζεται λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ.

Τα στελέχη της τρόικας διαπίστωσαν ότι τα μεγέθη δεν βγαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, φαίνεται πως έπειτα από συνεννοήσεις με τον κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέα μέτρα. Έτσι, η τρόικα, όπως όλα δείχνουν, αποχωρεί και παραπέμπει το θέμα σε πολιτική διαπραγμάτευση.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του ΔΝΤ, η οποία είχε ως θέμα την Ελλάδα, και να μεταφερθεί για τις 27 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ότι μετά την τροπή που πήραν οι εξελίξεις δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του απεσταλμένου του ταμείου κ. Π. Τόμσεν.

Το ποσό που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, καθώς βρέθηκαν υστέρηση στα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και υψηλότερες δαπάνες κατά 600 εκατ. ευρώ.

Καθησυχάζει η κυβέρνηση

Μια άλλη όψη του "ναυαγίου" των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα επιχειρήσει να δώσει σε συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα, η οποία αποχώρησε για να επανέλθει σε περίπου 10 ημέρες εκ νέου, δεν έφυγε εξαιτίας της άρνησης της ελληνικής πλευράς να καλύψει με νέα μέτρα τις αποκλίσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο η τρόικα ανεβάζει στο 8,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,6%.

Αποχώρησε, με βάση τις ίδιες πηγές, προκειμένου να δώσει χρόνο στην ελληνική πλευρά να καταρτίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να τρέξει σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, από την εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο έως τις αποκρατικοποιήσεις.

"Το δραματικό στοιχείο που μεταδίδεται δεν υπάρχει, οι συναντήσεις έγιναν σε καλό και συνεργατικό κλίμα", λένε οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη, πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι η τρόικα και η κυβέρνηση... τα έσπασαν μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να λάβει καθ' υπόδειξη της τρόικας και νέα έκτακτα μέτρα για να κλείσουν οι αποκλίσεις στο έλλειμμα.

Μάλιστα, για το "όχι" του κ. Βενιζέλου υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τηλεφώνημα που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση όμως ότι "πάντα ο κ. αντιπρόεδρος μιλά με τον πρωθυπουργό"...

Σε κάθε περίπτωση, με δραματικό ή μη τόνο, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι γεγονός.

Αυξημένο το έλλειμμα

Πηγές τις οποίες επικαλούνταν χθες το Reuters ανέφεραν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,6% τουλάχιστον, έναντι στόχου για μείωση στο 7,6%, τονίζοντας πως η τρόικα θεωρεί ότι η απόκλιση στους στόχους δεν οφείλεται αποκλειστικά στη βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, αλλά και στις καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και στα μικρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα από τη συλλογή φόρων.

Παράλληλα, οι επιθεωρητές εξέφρασαν "σοβαρές αμφιβολίες" για το αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ, αναφερόμενοι στην επόμενη δόση του δανείου, τόνιζαν πως "είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν κινδυνεύει η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται".

Aπό τη Δευτέρα, όταν το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε την εξεταστική του Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα πεδίο ελέγχου όπου όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων οι σχεδιασμοί δεν είναι παρά μόνο στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις από τα 5 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του έτους στο ταμείο έχουν μπει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, το μισθολόγιο το οποίο θεωρητικά θα ήταν έτοιμο στο τέλος Ιουλίου ακόμα μορφοποιείται και ο προϋπολογισμός, ο οποίος θεωρητικά θα οδηγούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ, μπάζει από χίλιες μεριές, με αποτέλεσμα ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου οι υπηρεσίες του υπουργείου να θέτουν τον πήχη του ελλείμματος στο 8,5% του ΑΕΠ για φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών άρχισε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να απλώνει τον καμβά των αποκλίσεων με φόντο προβλέψεις ύφεσης μεταξύ του 4,5% και του 5,3% (αντί για 3,8% που ήταν η τελευταία εκτίμηση της τρόικας και του υπουργείου), επιδιώκοντας -αν και ο κ. Βενιζέλος επέμενε να μιλά για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση- χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα.

Η τρόικα, όμως, επιμένει ότι μέρος μόνο των αποκλίσεων οφείλεται στη μεγαλύτερη ύφεση και πιέζει για διορθωτικές κινήσεις όχι στην πλευρά των φόρων, όπου είναι σαφές πια ότι τα όποια όρια της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας (πλην των φοροφυγάδων, που εξακολουθούν να βασιλεύουν) έχουν προ πολλού εξαντληθεί, αλλά στις δαπάνες.

Έξω φρενών φέρονται, άλλωστε, οι δανειστές μας και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι μηδενικές. Αντίθετα, στο τέλος Ιουλίου ξεπερνούσαν τα 6,6 δισ. ευρώ και εκατοντάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα δεν στέλνουν στοιχεία για το τι χρωστάνε.

Αντίδραση από τη Ν.Δ.

Nέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Μιχελάκης, μιλώντας το πρωί, τόνισε ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και αυτό οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας. «Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη», δήλωσε.

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά εκλογές και απέρριψε τα περί συγκυβέρνησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στελέχη της κυβέρνησης επανέφεραν τα σενάρια και πρόσθεσε «αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν ας το πουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v