Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες που... εισπράττουν το μάρμαρο

Mέσα από τις αυξημένες εξαγωγές, οι εισηγμένες εταιρείες μαρμάρων καταφέρνουν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, κόντρα στην ύφεση που χαρακτηρίζει την οικοδομική δραστηριότητα και την ελληνική οικονομία.

Εισηγμένες που... εισπράττουν το μάρμαρο
Mέσα από τις αυξημένες εξαγωγές, οι εισηγμένες εταιρείες μαρμάρων καταφέρνουν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, κόντρα στην ύφεση που χαρακτηρίζει την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα αλλά και γενικότερα την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

«Από το τέλος του 2008, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια δυναμική στροφή προς τις εξαγωγές, με ταυτόχρονη υιοθέτηση συντηρητικότερης πολιτικής όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, με επιλεκτικές πωλήσεις και στόχο τη διασφάλιση των απαιτήσεών μας», υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Ικτίνος Μάρμαρα.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς, ενώ το 2008 οι εξαγωγές του ομίλου αποτελούσαν το 42,86% των συνολικών πωλήσεων, το 2009 σκαρφάλωσαν στο 59,34%, το 2010 στο 72,88% και στο πρώτο εξάμηνο του 2011 στο 92,1%! Πρόκειται για πωλήσεις με μηδενική επισφάλεια, λόγω της εμπορικής πολιτικής που εφαρμόζεται για προκαταβολή του αντιτίμου ή για πίστωση στην τράπεζα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Ικτίνος Μάρμαρα εξέπληξαν θετικά την αγορά. Οι πωλήσεις από τα 8,7 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 3,64 εκατ. ευρώ έναντι 2,59 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών η εισηγμένη σημείωσε επίδοση 1,64 εκατ. ευρώ έναντι 1,16 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Σημαντικό ενδιαφέρον, βέβαια, παρουσιάζουν και οι λοιπές δραστηριότητες του ομίλου. Στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για παράδειγμα, η εισηγμένη άρχισε ήδη από φέτος να λειτουργεί αιολικό πάρκο ισχύος 19,8 MW στο Μεγαβούνι Δράμας, ενώ στον ίδιο νομό (στην περιοχή Σύνορα) μέσα στο 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα δεύτερο αιολικό πάρκο δυναμικότητας 8 MW.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συμμετοχή της Ικτίνος Μάρμαρα με 20% σε εταιρεία που προτίθεται να εκμεταλλευτεί για τουριστικούς λόγους μεγάλη έκταση στην Κρήτη (το υπόλοιπο 80% ανήκει στην Dolphin Capital).

To project βρίσκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης και η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει: «Πιστεύουμε πως το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο εξελίσσεται ομαλά». Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία του συγκεκριμένου πλάνου, η εισηγμένη εταιρεία έχει λαμβάνειν ποσό 4,15 εκατ. ευρώ (θα ενισχύσει τα έσοδα και τα κέρδη) σε περίπτωση όπου ληφθούν οι άδειες για να υλοποιηθεί.

--- Μέση Ανατολή και... πρώην ΕΣΣΔ

Κύκλο εργασιών 20,76 εκατ. ευρώ (έναντι 30,86 εκατ.), μικτά κέρδη 11,68 εκατ. ευρώ (έναντι 9,86 εκατ.) και καθαρά κέρδη 3,86 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 120% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημείωσε στο πρώτο μισό του 2011 ο όμιλος Μάρμαρα Κυριακίδη. Αναφορικά με τις ταμειακές ροές, το αποτέλεσμα ήταν θετικό (3,1 εκατ. οι λειτουργικές, -1,04 εκατ. οι επενδυτικές), με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μειωθεί ο καθαρός δανεισμός.

Η αύξηση του μικτού κέρδους, παρά την υποχώρηση του ύψους των πωλήσεων, οφείλεται στο πολύ διευρυμένο περιθώριο μικτού κέρδους το οποίο από 31,97% εκτινάχτηκε στο 56,27%. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της έμφασης που δόθηκε για μείωση της αγοράς μαρμάρων από τρίτους και εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης ίδιων λατομείων.

Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου αναμένει πως οι πωλήσεις του δεύτερου εξαμήνου θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του πρώτου εξαμήνου. Δηλώνει, μάλιστα, συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Κυριακίδης, με τη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της πρώην ΕΣΣΔ συγκέντρωσαν πλούτο που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίζει να πουλά τα προϊόντα της στις χώρες αυτές με τον ίδιο ρυθμό, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επίσης, η μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια συντηρεί σημαντικό τζίρο για την Κυριακίδης, ο οποίος αναμένεται να συνεχιστεί και στην επόμενη χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v