Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικοδομή «γκρέμισε» και τη Σοφοκλέους

Η ένταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των εισηγμένων οικοδομικών ομίλων δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εγχώρια ύφεση. Νέα πτώση της ζήτησης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2012.

Η οικοδομή «γκρέμισε» και τη Σοφοκλέους
Η ένταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των εισηγμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της οικοδομής δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ύφεση της εγχώριας αγοράς.

Το 2011 είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά έντονης υποχώρησης της οικοδομικής δραστηριότητας, με τον αριθμό των φετινών οικοδομικών αδειών να «τρέχει» με αρνητικούς ρυθμούς της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι…

Πέρα όμως από το ποσοστό μείωσης του αριθμού των αδειών, η υποχώρηση του οικοδομικού όγκου είναι ακόμη πιο μεγάλη, λόγω της στροφής της αγοράς νέων κατοικιών προς μικρότερου μεγέθους ακίνητα.

Οι προβλέψεις είναι ακόμη χειρότερες για την επόμενη μέρα της αγοράς, καθώς μεταξύ της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας και της εκκίνησης των εργασιών μεσολαβούν συνήθως περίπου 6 - 12 μήνες. Άρα, η μεγάλη φετινή πτώση των αδειών προεξοφλεί νέα μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2012…

Εισηγμένες εταιρίες διαφόρων κλάδων επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες ξύλου, οι εταιρίες προφίλ αλουμινίου, οι επιχειρήσεις του κλάδου του σιδήρου - χάλυβα, οι βιομηχανίες παραγωγής μαρμάρων κ.ά. Επιπλέον, σε κάποιον μικρότερο βαθμό επηρεάζονται και άλλοι τομείς, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, τα έπιπλα κ.ά.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, πολλές από τις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στις εξαγωγές, ενώ άλλες αναπροσάρμοσαν σε κάποιον βαθμό το μίγμα της παραγωγής τους, προκειμένου να υποκαταστήσουν προϊόντα που απευθύνονται στην οικοδομή με άλλα που προορίζονται για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Παρ' όλα αυτά, η σοβαρή πτώση της εγχώριας ζήτησης δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί με μεθόδους τέτοιου είδους, καθώς: 

* Οι εξαγωγές έγιναν με πολύ χαμηλότερα (ή και μηδενικά) περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς (μεταφορικό κόστος κ.λπ.). 

* Οι εξαγωγές, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης στην ελληνική αγορά.

Η κατάσταση παρουσιάζεται με παραστατικό τρόπο στον παρατιθέμενο πίνακα, όπου εμφανίζονται τα αποτελέσματα εξαμήνου μιας ομάδας εισηγμένων ομίλων που επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.

Στον κλάδο της ξυλείας, για παράδειγμα, παρά τις κινήσεις για περισσότερες εξαγωγές από την Ακρίτας και τη Shelman, οι ζημίες διατηρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τη δεύτερη εταιρία να αντιμετωπίζει και θέματα ρευστότητας, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται από την ίδια τη διοίκησή της και τον ορκωτό ελεγκτή.

Μεγάλη υποχώρηση επιδόσεων και για τις δύο τσιμεντοβιομηχανίες, με την ΑΓΕΤ Ηρακλής να υποχρεώνεται σε μεγάλη ζημία και τον όμιλο Τιτάν να εμφανίζει (σημαντικά μειωμένα) κέρδη βασιζόμενος και στη γεωγραφική του διαφοροποίηση.

Η Kleemann συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ανελκυστήρων διεθνώς και διευρύνει συνεχώς την παρουσία της ανά τον κόσμο. Ωστόσο, όσο περισσότερο λείπουν οι εγχώριες πωλήσεις τόσο περισσότερο... αδυνατίζει η κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων.

Οι επιχειρήσεις προφίλ αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΥΛ, Βιοκαρπέτ, ΕΤΕΜ κ.ά.) έκαναν μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουν μερίδια και να ανοίξουν νέες αγορές στο εξωτερικό, καταφέρνοντας σημαντικά πράγματα. Παρ' όλα αυτά, δεν απέφυγαν για μία ακόμη φορά το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Ανάλογα εξελίχθηκε η κατάσταση και στις εταιρίες εμπορίας και επεξεργασίας σιδήρου - χάλυβα (Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου, Έλαστρον κ.ά.), ιδίως για τις δύο πρώτες που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις στο εξωτερικό και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων είναι ακριβό.

Αντίθετα, οι δύο εταιρίες από τον κλάδο του μαρμάρου (Ικτίνος, Μάρμαρα Κυριακίδη) κατάφεραν μέσα από τη στροφή τους προς τις αγορές του εξωτερικού να βελτιώσουν την κερδοφορία τους κατά το πρώτο μισό του έτους.


***Τα αποτελέσματα εταιριών που επηρεάζονται από την οικοδομική δραστηριότητα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v