Σ. Λαζαρίδης: "Στροφή επενδυτών στα utilities"

Βοηθά η διεθνής επενδυτική συγκυρία για τη διενέργεια αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α., καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί προς τις επενδύσεις που προσφέρουν σταθερές αποδόσεις.

Σ. Λαζαρίδης: Στροφή επενδυτών στα utilities
Βοηθητική είναι η διεθνής επενδυτική συγκυρία για τη διενέργεια αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κ. Σ. Λαζαρίδη, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες προς τις επενδύσεις που προσφέρουν σταθερές αποδόσεις, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι λοιπές υποδομές και το real estate.

Ο πρόεδρος του Χ.Α., μιλώντας στον Τύπο επισήμανε το υψηλό ενδιαφέρον των ξένων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, το οποίο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί 500 ραντεβού μεταξύ των 174 fund managers και αναλυτών και των 29 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών οι οποίες παρουσιάζονται.
 
Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, τα περισσότερα ραντεβού έχει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, την οποία εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σπανουδάκης, λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλείται από την επέκταση του μονοπωλίου κατά μία 20ετία και την πώληση από το Δημόσιο της άδειας εκμετάλλευσης 35.000 μηχανημάτων βιντεολόττο.

Μεταξύ των 121 funds που παρακολουθούν το διήμερο των παρουσιάσεων περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Fidelity, Deutsche Bank, BlackRock, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Capital, Fortelus, AXA, Alliance, Morgan Stanley, Nomura, JP Morgan Asset Management, ING, HSBC, Hambro, UBS και Societe Generale. Πρόκειται για fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 3 τρισ. δολάρια.

Εντύπωση προκαλεί στους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων το γεγονός ότι φέτος οι αναλυτές και διαχειριστές εστιάζουν τις ερωτήσεις τους περισσότερο στα εταιρικά θέματα παρά στο μακροοικονομικό περιβάλλον. «Προφανώς είναι ήδη αρκετά ενήμεροι λόγω της μεγάλης δημοσιότητας για το τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία και εστιάζουν τις ερωτήσεις τους στα σχέδια των εταιριών».

Πέραν του ΟΠΑΠ, το ενδιαφέρον των ξένων συγκεντρώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως Folli Follie, Μυτιληναίος, Τιτάν και Frigoglass, όπως βέβαια και το δίδυμο Alpha - Eurobank που διενεργεί από κοινού παρουσίαση αύριο, παρουσία των κ. Ν. Καραμούζη και Α. Θεοδωρίδη.

Τα περισσότερα από τα funds που συμμετέχουν είτε έχουν ήδη επενδυτικές θέσεις σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες είτε τις γνωρίζουν από παλιά, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των distress funds που ενδιαφέρονται κυρίως για τυχόν ευκαιρίες σε ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιριών.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. χαρακτήρισε θετικό σημάδι το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα σε όγκο τον περασμένο μήνα ήταν υψηλότερη από αυτήν του Αυγούστου του 2010, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα του χρηματιστηρίου ήταν και παραμένει να διατηρηθεί ως μοχλός άντλησης κεφαλαίων για τις εισηγμένες, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της ύφεσης και στην επιστροφή στην ανάπτυξη.

***Αναλυτικά οι εισηγμένες που συμμετέχουν στο 6ο Roadshow της ΕΧΑΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v