Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όσο οι Έλληνες φεύγουν, κανείς δεν θα έρθει

Έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά να πρωτοστατήσει σε μία επενδυτική επίθεση, έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας κ. Χανς Πέτερ Κάιτελ.

Όσο οι Έλληνες φεύγουν, κανείς δεν θα έρθει
Έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά να πρωτοστατήσει σε μία επενδυτική επίθεση για την ανόρθωση της οικονομίας, έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας κ. Χανς Πέτερ Κάιτελ.

"Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει επικεφαλής στην Ελλάδα, όταν οι Έλληνες επενδυτές -ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση- εγκαταλείπουν τη χώρα", είπε ο κ. Κάιτελ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για το συνέδριο του BDI στο Βερολίνο.

Ο κ. Κάιτελ πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα των επαφών με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου προκειμένου να σταλεί ένα αντίστοιχο μήνυμα κοινής προσπάθειας.

Ο πρόεδρος του BDI, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την "πολύ επιτυχημένη" συνεργασία για την ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Αθήνας, είπε ότι γνωρίζει πολλούς επιχειρηματίες που είναι επιτυχημένοι στην Ελλάδα. "Εμείς είμαστε έτοιμοι, αλλά ζητάμε και από τους Έλληνες συναδέλφους να συμπεριφερθούν ως πατριώτες", είπε.

Ο κ. Κάιτελ υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. "Όχι. Το επενδυτικό κλίμα προς το παρόν δεν είναι εκείνο που θα έδινε στο εξωτερικό την εμπιστοσύνη να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, είμαστε σε συνομιλίες επί έναν σχεδόν χρόνο με την ελληνική βιομηχανία, την ελληνική οικονομία και πολιτική. Ζητούμενο είναι το τι μπορεί να γίνει από κοινού, ώστε να βελτιωθεί αυτό το κλίμα", είπε ο ίδιος.

Στην κατεύθυνση αυτή, πάντως, ο πρόεδρος του BDI ζήτησε "να στείλει η Ελλάδα ένα μήνυμα ότι οι περιπτώσεις που παραμένουν άλυτες από το παρελθόν τώρα θα διευθετηθούν". Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς μάλιστα πρόκειται για τους επενδυτές που είναι από καιρό στη χώρα και είναι οι πρώτοι που θα επένδυαν περισσότερα", σημείωσε ο κ. Καιτέλ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής μεταρρύθμισης της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας στην ευρωζώνη. "Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει το δυναμικό να παίξει κάποιον ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ευρώπη έχει οικονομικά και πολιτικά μόνο από κοινού μια ευκαιρία", τόνισε ο κ. Κάιτελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v