Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φεύγουν οι ξένοι επενδυτές από την αγορά ακινήτων

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως αναζητεί επενδυτές για την πώληση ακινήτων, οι ξένοι αποσύρονται από την εγχώρια αγορά. Τελευταίο κρούσμα ο βρετανικός επενδυτικός οίκος Henderson.

Φεύγουν οι ξένοι επενδυτές από την αγορά ακινήτων
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως αναζητεί επενδυτές για την πώληση ακινήτων, οι ξένοι αποσύρονται από την εγχώρια αγορά.

Τελευταίο κρούσμα ο βρετανικός επενδυτικός οίκος Henderson, ο οποίος «έσπασε» το προσύμφωνο που είχε υπογράψει το 2007 με τη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ για την αγορά του υπό ολοκλήρωση εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα.
 
Η Henderson, η οποία διαχειρίζεται περίπου 200 funds, με συνολικά κεφάλαια κοντά στα 100 δισ. ευρώ, είχε συμφωνήσει να αγοράσει το Smart Park έναντι 70 εκατ. ευρώ. Τελικά, όπως ανακοινώθηκε χθες, προτίμησε να πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και να σπάσει τη συμφωνία.

Η διοίκηση της REDS υποστηρίζει πως η λύση του προσυμφώνου οφείλεται στην «αλλαγή στρατηγικής της τελευταίας».

Η πραγματικότητα είναι πως οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν πλέον την ελληνική αγορά και ειδικά τα ακίνητα, καθώς θεωρούν πως σύντομα θα μπορούν να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές. Η μαζική έξοδος των ξένων επενδυτών προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία για το 2010, ενώ στις ελάχιστες συναλλαγές μεγάλων εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2011 ενεπλάκησαν τοπικοί όμιλοι.

Η Henderson διατηρεί πάντως τα εμπορικά κέντρα Veso Mare στην Πάτρα και Escape Center στο Ίλιον, τα οποία είχε αγοράσει από τη REDS το 2007 έναντι 40,5 εκατ. ευρώ.
 
Στον όμιλο Ελλάκτωρ υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα υλοποίησης του Smart Park συνεχίζεται, ενώ η έναρξη λειτουργίας του για το κοινό θα γίνει εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου 2011.

Η διοίκηση δηλώνει πως έχει επιτύχει την κάλυψη επιφανειών εμπορικής μίσθωσης σε ποσοστό 80% περίπου. Προ διετίας, οι υποψήφιοι ενοικιαστές θα συνωστίζονταν στις πόρτες του Smart Park. Τώρα θεωρείται επιτυχία η κάλυψη κατά 80%...

Το εμπορικό κέντρο δημιουργείται σε έκταση 91 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 θα διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, ενώ στα 50.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων θα φιλοξενεί υπεραγορές και επώνυμες φίρμες του λιανικού εμπορίου.

Το Smart Park θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, επένδυσης 55 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 35.000 τ.μ. περίπου, θα λειτουργήσει εντός του 2011.

Η δεύτερη φάση, επένδυσης 20 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει περίπου ένα έτος μετά το άνοιγμα της πρώτης φάσης, δηλαδή στο τέλος του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v