Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση κατώτατων μισθών απαιτεί η τρόικα

Να επιβάλει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε από τον υπ. Εργασίας η τρόικα. Απαιτεί κατάργηση της ΕΣΣΕ. Αντίδραση ΓΑΠ. Διαφωνούν ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ.

Μείωση κατώτατων μισθών απαιτεί η τρόικα
Tην επιβολή στους κοινωνικούς εταίρους της μείωσης των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα περίπου 750 ευρώ μικτά ή 570 ευρώ καθαρά) ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η τρόικα στη σημερινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαίτησαν από τον υπουργό να ξεκινήσει συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου αυτοί να πειστούν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο. Σε διαφορετική περίπτωση, να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα.

Πρακτικά, το αίτημα μεταφράζεται σε κατάργηση του νόμου που προβλέπει ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών και ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την πλευρά του υπουργείου υπήρξε αντίδραση. Ο κ. Κουτρουμάνης φέρεται να αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία αλλά και σε πτώση της αγοραστικής ζήτησης. Ανέφερε δε ότι θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό.

Διαφωνία Παπανδρέου

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και δεν πρόκειται να γίνει Ινδία.

ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ: Καταστροφή η κατάργηση της ΕΣΣΕ

Κάθετα αντίθετες στην προοπτική κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εμφανίζονται η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, οι οποίες εκτιμούν ότι τέτοιου τύπου αξιώσεις οδηγούν σε καταστροφικό φαύλο κύκλο την οικονομία.

Οι εκπρόσωποι των δύο εργοδοτικών φορέων δηλώνουν πως δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις απαιτήσεις της τρόικας από το αρμόδιο υπουργείο καθώς και καμία σχετική πρόσκληση σε διάλογο.

Πιστεύουν πάντως ότι η συγκεκριμένη πρόταση της τρόικας είναι αξίωση και όχι πυροτέχνημα (όπως συνέβη προ μηνών όπου στελέχη της διέψευδαν κυβερνητικούς φορείς ότι τέθηκε θέμα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα).

Ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει πως ήδη υπάρχουν διορθώσεις στους μισθούς εκείνων που υπερβαίνουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και υπενθυμίζει και την πρόσφατη νομοθεσία για τις εργασιακές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «H κατάργηση της ΕΣΣΕ θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος και σε ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατανάλωση, σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάρρευση των ταμείων και εν τέλει σε οριστικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Θεωρούμε ότι τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και προφανώς θα πυροδοτήσουν κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης, δηλώνει ότι για τους εμπόρους η ΕΣΣΕ είναι κόκκινη γραμμή. Συμπληρώνει ότι σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων η ΕΣΕΕ προσφάτως υπέγραψε τη νέα σύμβαση που προβλέπει αύξηση 1,5%. «Ίσως να συζητούσαμε το ενδεχόμενο παγώματος των αυξήσεων για μία τριετία έως το 2014, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την κατάργηση της ΕΣΣΕ. Πρόκειται για κατάλυση του Συντάγματος η υιοθέτηση μιας τέτοιας αξίωσης».


ΣΕΒ: " Κακοστημένο θέατρο η επαναφορά του θέματος της ΣΣΕ"

Κακοστημένο θέατρο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ την επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης, καθώς όπως είπε, ο Σύνδεσμος έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι μισθολογικό.

Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου:

«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση –στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v