Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο από Βενιζέλο

Αλλαγή στο ποσοστό της μέγιστης ετήσιας μείωσης των αποδοχών καθώς και στο θέμα της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με διοικητική πράξη την ισχύ της κλαδικής σύμβασης ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο από Βενιζέλο
Αλλαγή στο ποσοστό της μέγιστης ετήσιας μείωσης των αποδοχών, που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, καθώς και στο θέμα της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με διοικητική πράξη την ισχύ της κλαδικής σύμβασης και σε αυτούς που δεν έχουν υπογράψει ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως μεταδίδει το Βήμα.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων:

-Αλλαγή που επήλθε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως το ποσοστό της μέγιστης ετήσιας μείωσης των αποδοχών το 2012 από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου περιορίζεται από το 30% στο 25%.

«Υπολογίσαμε τα δημοσιονομικά μεγέθη μέχρι τα ακραία όριά τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012 και μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρυθμό απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων ξεκινώντας όχι από το 30%, αλλά από το 25% στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος για το ποσοστό της άμεσης μέγιστης μείωσης αποδοχών που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

-Ενσωμάτωση της τροπολογίας που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης, όπου θα κατευθύνεται μέρος των χρημάτων από τη φοροδιαφυγή.

-Αλλαγή στο νομοσχέδιο που αφορά στους πόρους του «πράσινου ταμείου», οι οποίοι όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτόν να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους και με αυστηρές εγγυήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε αλλαγή με την οποία αναστέλλεται η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επεκτείνει με διοικητική πράξη την ισχύ της κλαδικής σύμβασης και σε αυτούς που δεν έχουν υπογράψει. «Αυτή η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παράγραφο 5 του άρθρου 37 αναστέλλεται. Τώρα προσδιορίζουμε ότι αυτή η ρύθμιση είναι μια προσωρινή ρύθμιση που επίσης διαρκεί όσο διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Είναι μέτρο εντεταγμένο σε μια κατάσταση εθνικής και οικονομικής ανάγκης», αποσαφήνισε ο κ. Βενιζέλος.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v