Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο μάχης έγινε η Πλατεία Συντάγματος

Εκτεταμένα επεισόδια στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους σημειώθηκαν χθες. Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων με ρίψεις μολότοφ και χημικών. Κουκουλοφόροι έκλεψαν περίστροφο ειδικού φρουρού.

Πεδίο μάχης έγινε η Πλατεία Συντάγματος
Εκτεταμένα επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους σημειώθηκαν νωρίτερα, με άγριες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων και εκατέρωθεν ρίψεις μολότοφ και χημικών.

Αυτή την ώρα η ένταση έχει μειωθεί καθώς οι λίγες εστίες συμπλοκών έχουν μεταφερθεί στους δρόμους κάτω από την Πλατεία Συντάγματος αλλά και στις Βουκουρεστίου, Ζαλοκώστα, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας. Ομάδες κουκουλοφόρων αλλά και διαδηλωτές παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει αποχωρήσει.

Στην περιοχή η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω της ευρείας χρήσης χημικών αλλά και των καπνών, καθώς οι κουκουλοφόροι άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, μικρά δέντρα και σε ένα εκδοτήριο της ΕΘΕΛ.

Το μεσημέρι οι διαδηλωτές διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, πέρασαν το σιδερένιο φράκτη και κατέλαβαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, βρισκόμενοι κυριολεκτικά μια ανάσα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το κτήριο της Βουλής παρέμεινε κυκλωμένο για αρκετή ώρα και οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τη Βουλή, ενώ δέχθηκαν βροχή δακρυγόνων.

Τα δύο φυλάκια της Προεδρικής Φρουράς παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το σημείο του μνημείου.

Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, ενώ 6 τραυματισμένοι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και 15 αστυνομικοί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε ειδικό φρουρό που κατευθυνόταν στην υπηρεσία του και του αφαίρεσε το περίστροφο.

Στην Πλατεία Συντάγματος επικράτησε λαοθάλασσα καθώς συγκεντρώθηκαν οι πορείες των απεργών, και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική πολιτική.

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν από το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μαθητές, αλλά και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, που αντιτίθενται στον σχεδιασμό για απελευθέρωση του κλάδου.

Στον χώρο βρίσκονταν από το πρωί ήδη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έξω από τη Βουλή είχαν παραταχθεί κλούβες της αστυνομίας για να περιφρουρήσουν το κτίριο.

Στην Πλατεία Συντάγματος έφτασε νωρίτερα και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Πεδίον του Άρεως.  

Από νωρίς είχαν κλείσει οι δρόμοι πέριξ της πλατείας, ενώ κλειστή ήταν η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων στο ύψος του Πεδίου του Άρεως καθώς και οι παράλληλοι δρόμοι, μεγάλο μέρος της Πανεπιστημίου και της Σταδίου καθώς και η Ηρώδου Αττικού.  

Κλειστοί θα παραμείνουν και οι σταθμοί μετρό στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό ύστερα από απόφαση της αστυνομίας.  

Μεγάλης κλίμακας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει η μεγάλη πορεία, ενώ χιλιάδες απεργοί έχουν κατακλύσει τους δρόμους στον Βόλο, στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Κανονικά μετά τις 9 τα δρομολόγια του μετρό - 10 με 6 λειτουργεί ο ηλεκτρικός

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, για σήμερα και αύριο Πέμπτη οι συρμοί του μετρό θα κυκλοφορήσουν μετά τις 9 το πρωί. Πάντως, τα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιούνται στο τμήμα από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω της τριήμερης απεργίας των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον προαστιακό, η οποία ξεκίνησε από χθες και θα λήξει αύριο.

Οι συρμοί του ΗΣΑΠ σήμερα Τετάρτη θα κινούνται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ αύριο θα κινούνται κανονικά μετά τις 9 το πρωί.

Τα οχήματα του τραμ σήμερα θα κινούνται το διάστημα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ αύριο Πέμπτη θα κινούνται κανονικά μετά τις 8 το πρωί.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και τις δύο ημέρες θα κινούνται το διάστημα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ αφού οι εργαζόμενοι της εταιρίας Οδικές Συγκοινωνίες θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και στη λήξη της βάρδιας.

«Χειρόφρενο» από ταξί και φορτηγά

Τέλος, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και αύριο ταξί, φορτηγά και βυτιοφόρα αφού οι ιδιοκτήτες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια απελευθέρωσης των κλάδων τους, ενώ απειλούν με σκλήρυνση της στάσης τους αν δεν υπάρξουν αλλαγές στις κυβερνητικές προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v