Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες μέσω ΤτΕ

Την παροχή εγγυήσεων έως 60 δισ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε αυτή να χορηγεί ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποφάσισε ο Ε. Βενιζέλος. Κυρώθηκε η νομοθετική πράξη στη Βουλή.

Νέο πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες μέσω ΤτΕ
Το πράσινο φως ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -έτη περαιτέρω- ρευστότητα άναψε σήμερα με την κύρωση της σχετικής νομοθετικής πράξης που είχε κατατεθεί προ τριμήνου από την ελληνική βουλή.

Προβλέπει την παροχή εγγυήσεων έως 60 δισ. ευρώ προς την ΤτΕ ώστε αυτή με τη σειρά της να μπορεί να χορηγήσει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένης και της ρευστότητας που χορηγεί μέσω του μηχανισμού ELA.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από το πρώτο μνημόνιο στο άρθρο 16.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 ημέρες άρχισε να ενεργοποιείται το πακέτο εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες με στόχο την κατάθεση τους στην ΕΚΤ και την άντληση ρευστότητας από την Φραγκφούρτη.

Για το θέμα έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος έχει ζητήσει την έγκαιρη διεύρυνση των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες.

Όπως έγραφε το περασμένο Σάββατο το Euro2day ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την θέσπιση νέου πακέτου εγγυήσεων και μάλιστα, με ταχείς διαδικασίες αναφέροντας «Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα το νόμο για τις τραπεζικές εγγυήσεις».

Να σημειωθεί ότι μιλώντας στην Βουλή ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως θα διαπραγματευτεί τη μείωση της απαίτησης για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (core tier 1) στο 9% αντί για 10% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v