Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με κανόνα «4-4-2» παίζουν οι εφοριακοί

Έσοδα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή, που οργιάζει στη χώρα μας. Οι αποκαλύψεις του Διομήδη Σπινέλλη στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Με κανόνα «4-4-2» παίζουν οι εφοριακοί
Έσοδα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή, που οργιάζει στη χώρα μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη θέση του... πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα "Νέα", συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και για τον κανόνα του 4-4-2 (40%-40%-20%), που, όπως είπε, είναι κοινό μυστικό στον χώρο. Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία!

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και πρώην στελέχη του υπ. Οικονομικών παραδέχονται δημόσια πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αμέσως επόμενη αναφορά Σπινέλλη. «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%»!

Και οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», την οποία διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διαπίστωσε φαινόμενα περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων μέσα στο υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο, κατά τέτοιον τρόπο όμως διατυπωμένη ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μην μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση! Έτσι, ακόμη κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, η διατύπωση του κειμένου δεν τους επέτρεπε τον έλεγχο!

Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί και με ΔΟΥ που χρειάζονται… 20 μήνες για να κλείσουν μόνο μία.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις δηλώσεις Σπινέλλη 
 
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζήτησε από τον Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη ο Ευάγγελος Βενιζέλος για όσα είπε ο πρώην ΓΓΠΣ σε ομιλία του και αφορούσαν τη διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπινέλλης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ έκανε λόγο για τη διαφθορά στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2, ήτοι 40% έκπτωση στο πρόστιμο, 40% στον ελεγκτή και 20% στο κράτος. Ο κ. Σπινέλλης έδωσε και άλλα παραδείγματα, όπως το ότι το σύστημα Ήφαιστος κοστολογήθηκε 1 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς ανατέθηκε προς 15 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ομιλίες του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλλη και εν ενεργεία στελέχους του ΣΔΟΕ, σε χθεσινή εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Δικαιοσύνης.

Έστω και τώρα, όμως, εάν από την προκαταρκτική εξέταση μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών, καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v