Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: «Άλυτη» η εξίσωση του 2012!

Πέρα από το μέτωπο της χαμηλής εγχώριας ζήτησης, οι επιχειρήσεις φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν μέσα στο 2012 και συνθήκες αυξημένου κόστους. Με ποιους τρόπους θα επιδιώξουν να πάνε κόντρα στην κρίση.

Επιχειρήσεις: «Άλυτη» η εξίσωση του 2012!
Δυνατούς πονοκεφάλους έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων η σύνταξη του προϋπολογισμού τους για το 2012, καθώς -όπως ομολογούν- τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτε!

Και δεν είναι μόνο η μείωση της ζήτησης που αναμένουν όσες εταιρίες δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά (εκτιμήσεις για νέα υποχώρηση του ΑΕΠ από 4% έως και 7%, προβλέψεις για μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα και λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις κ.λπ.), ούτε οι φόβοι για κόπωση των ελληνικών εξαγωγών λόγω της ύφεσης στις χώρες της Ευρώπης.

Τρίτος σημαντικός παράγοντας προβληματισμού είναι και η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους, και συγκεκριμένα:

• Σύντομα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2012. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει αύξηση της τάξεως του 15% και κύκλοι της αγοράς θεωρούν πιθανότερο σενάριο την άνοδο γύρω στο 9% - 12% για το επόμενο έτος και νέο «καπέλο» περίπου 10% - 15% μέχρι τα μέσα του 2013!

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων στο ρεύμα, γιατί έτσι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η ανταγωνιστικότητά τους, θυμίζοντας πως έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες από την αύξηση του ειδικού τέλους.

• Ανάλογη, ή ακόμη και εντονότερη, επίδραση στο κόστος των επιχειρήσεων θα έχει το 2012 και το 2013 η ανοδική πορεία του μέσου επιτοκίου με το οποίο οι τράπεζες επιβαρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι η κρίση ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2008, πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν ακόμη σε ισχύ μακροπρόθεσμα δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο που είχαν συνάψει από το 2006 έως και τα μέσα του 2008. Μέσα στην επόμενη διετία, τα δάνεια αυτά ελπίζεται πως θα αναχρηματοδοτηθούν, όμως για να γίνει θα χρειαστεί οι εταιρίες να επιβαρυνθούν με πολύ υψηλότερο επιτόκιο!

Γενικότερα, η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι πως το 2012 το κόστος του χρήματος θα είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το φετινό, το οποίο ήταν γύρω στις δύο μονάδες μεγαλύτερο από το περυσινό! Γενικότερη εκτίμηση είναι πως μέσα στο 2012 σε πολλές περιπτώσεις το μέσο επιτόκιο θα προσεγγίσει ή και θα υπερβεί το 10%...

Πέραν αυτών, τα τελευταία χρόνια, το κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων έχει επιβαρυνθεί και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά και η άνοδος των τιμών των περισσότερων πρώτων υλών (commodities) που εισάγονται από το εξωτερικό.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δυσκολεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο των διοικήσεων να ψαλιδίσουν το κόστος τους, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι περικοπές... έχουν φτάσει μέχρι το κόκαλο.

Το 2012, λοιπόν, προμηνύεται δυσκολότερο και όλα αυτά όταν η τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων μόνο ικανοποιητική δεν είναι. Ενδεικτικά και μόνο, από τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων προέκυψε πως η πλειονότητα υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα και αρκετές επίσης θα χρειαστεί να συνομιλήσουν -σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο- με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων τους μέσα στο 2012.

Τρόποι αντίδρασης

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να απαντήσουν με μια ευρεία σειρά δράσεων.

Στο μέτωπο των πωλήσεων, σε πολλές περιπτώσεις θα επιδιώξουν να ανοίξουν νέες αγορές στο εξωτερικό και να προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα-λύσεις στους Έλληνες πελάτες τους, ώστε αυτά να μπορούν να πουληθούν σε περιβάλλον ύφεσης.

Στο μέτωπο των εξόδων, φαίνεται πως εξετάζουν -αναλόγως της γενικότερης πορείας της οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες- εναλλακτικά σενάρια περισσότερο επώδυνων περικοπών, ό,τι αυτό σημαίνει για την γκάμα των δραστηριοτήτων τους και τον αριθμό των εργαζομένων τους. 

Και τέλος, από χρηματοοικονομική άποψη, η προτεραιότητα έχει πέσει στις θετικές ταμειακές ροές, στην αποφυγή επισφαλειών και στην αναχρηματοδότηση των δανείων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα τεθούν ζητήματα αυξήσεων κεφαλαίου, προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών, πώλησης των εταιριών κ.λπ.

Πέραν όμως των δικών τους κινήσεων, οι επιχειρήσεις ζητούν από το κράτος να δώσει έμφαση στο μέτωπο της ανάπτυξης με την όσο το δυνατόν ταχεία εκκίνηση των μεγάλων έργων, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αποπληρωμή μέρους έστω των χρημάτων που οφείλει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις, αλλά και μέσα από την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ενδεικτικό είναι το αίτημα πολλών παραγωγικών φορέων για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v