Στα 2,303 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Τον Νοέμβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2.303 εκατ. ευρώ, κατά 180 εκατ. ευρώ ή 7,3% μικρότερο από εκείνο του Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Στα 2,303 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Τον Νοέμβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2.303 εκατ. ευρώ, κατά 180 εκατ. ευρώ ή 7,3% μικρότερο από εκείνο του Νοεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 164 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ ή 22,5%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 63 εκατ. ευρώ ή 2,9%. Επίσης, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 177 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 133 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων κυρίως από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ και οι καθαρές πληρωμές για "λοιπές" υπηρεσίες περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 12,5% το Νοέμβριο του 2011, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 21,6%. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, αλλά μειώθηκαν οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 13,0%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 19,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 63 εκατ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 55 εκατ. ευρώ από εκείνο του Νοεμβρίου του 2010, αντανακλώντας άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ) κατά 71 εκατ. ευρώ.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,3 δισεκ. ευρώ ή 10,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 18,9 δισεκ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 3,4 δισεκ. ευρώ και τη διεύρυνση του πλεονάσματος τόσο του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,3 δισεκ. ευρώ όσο και του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 0,2 δισεκ. ευρώ, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,6 δισεκ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3,0 δισεκ. ευρώ (ή 20,4%) και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 0,4 δισεκ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,8 δισεκ. ευρώ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (19,4%). Ωστόσο, οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν σχετικά περιορισμένη μείωση (μόνο κατά 4,1%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν αισθητά -- κατά 9,7% -- σε σύγκριση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2010, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν μόνο κατά 4,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της "έρευνας συνόρων" της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 9,6%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 9,2% και οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 11,0%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 474 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 717 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,7%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 347 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 166 εκατ. ευρώ από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 308 εκατ. ευρώ, υπεραντισταθμίζοντας την αύξηση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) κατά 142 εκατ. ευρώ.


*** Αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο πληρωμών Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v