Juncker: Nέο eurogroup την Τετάρτη για Ελλάδα

Νέο eurogroup την Τετάρτη προανήγγειλε ο Juncker. Προϋπόθεση για βοήθεια να ψηφίσει η Βουλή το σχέδιο. Είμαστε στη μέση της διαδρομής, λέει ο Καψής. Ζητούνται δεσμεύσεις των κομμάτων σημειώνει ο Βενιζέλος. Δήλωση IIF.

Juncker: Nέο eurogroup την Τετάρτη για Ελλάδα
Θα διεξαχθεί νέο eurogroup την Τετάρτη για την Ελλάδα δήλωσε ο Juncker μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών οικονομικών. «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο τραπέζι για να λάβουμε αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από τη συνεδρίαση έγινε σαφές ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση καθώς θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πρόγραμμα. Είναι παράλληλα απαραίτητο να δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα και για μετά τις εκλογές.

Ο κ. Juncker έκανε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα πάρει δόση από τη βοήθεια αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη βουλή.

Ουσιαστικά έθεσε τρεις όρους: την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή. Την εύρεση επιπλέον περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και την παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. Εκτίμησε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πρόγραμμα που απορρέει από τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο επίτροπος σημείωσε πως η συμφωνία για το PSI ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και ότι θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης συμφωνίας.

Αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό που έχει εισηγηθεί η Γερμανία (τα χρήματα τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή των χρεών θα δεσμεύονται σε αυτόν χωρίς να έχει πρόσβαση η Ελλάδα), ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που εξετάζεται σοβαρά.

Παρέμβαση IIF

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και το IIF με ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου. «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει με δήλωση του. «Ελπίζουμε σε ολοκλήρωση του συνολικού πακέτου, περιλαμβανομένου του PSI, στη βάση της συμφωνίας που έγινε στο eurogroup της 27ης Οκτωβρίου, όταν το eurogroup θα συναντηθεί και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη".

Βενιζέλος: Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από πολλές χώρες

O Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την εξής δήλωση:

Χθες το πρωί, όταν τελείωσε η τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό και την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από 15 ώρες συζήτησης και διαπραγμάτευσης, δήλωσα ότι φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα πως η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί, και πως το Eurogroup θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα στο οποίο βασίζεται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Δυστυχώς το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική απόφασή του για την έγκριση του νέου προγράμματος, το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο με την επίσημη έναρξη και φυσικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δισ. δημόσιου χρέους, δηλαδή από το 47% του ΑΕΠ σε δημόσιο χρέος.

Το Eurogroup σήμερα δεν έλαβε την τελική θετική απόφαση καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες, αντιρρήσεις βασισμένες στο γεγονός ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα, πλήρως, τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς παρέμειναν προς διευκρίνιση μέτρα συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων.

Το κυριότερο όμως είναι πως το Eurogroup έλαβε σοβαρά υπόψη του το γεγονός πως δεν έχουν δοθεί ακόμη από τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την υποστήριξη του προγράμματος αυτού.

Από σήμερα έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα μας, η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, πρέπει να σκεφθεί και να κάνει μία οριστική στρατηγική επιλογή: Εάν βλέπουμε τη σωτηρία και το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε ώστε το πρόγραμμα οπωσδήποτε να εγκριθεί. Και το PSI οπωσδήποτε να γίνει εμπροθέσμως πριν από τις λήξεις των μεγάλων ομολόγων του Μαρτίου.

Εάν η πατρίδα μας, ο λαός μας ευνοεί μία άλλη πολιτική που αναγκαστικά οδηγεί εκτός Ευρωζώνης και άρα και εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει αυτό να το πούμε ευθέως και στον εαυτό μας και στους συμπολίτες μας. Παρήλθε ο χρόνος της ασάφειας, της αβεβαιότητας, της αμφιθυμίας. Δεν μπορεί πλέον κανείς να κρατεί μία στάση που πατά σε δύο βάρκες. Δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από άλλον. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να κάνει μονίμως τον «καλό» για λόγους εκλογικούς, για λόγους μικροπολιτικούς.

Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες. Έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση.

Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις.

Θα ενημερώσω διεξοδικά τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα πολιτικά κόμματα, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκω και φυσικά ολόκληρη τη Βουλή των Ελλήνων, ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ο λαός, ο κάθε πολίτης, ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα για να μπορεί να κάνει ελεύθερα την στρατηγική και ιστορική επιλογή, την οποία πρέπει να κάνει ο καθένας και ατομικά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν συλλογικά.

Αυτά που πρέπει να γίνουν από τώρα έως την άλλη Τετάρτη συνιστούν μία στρατηγική επιλογή για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε, γιατί φθάσαμε εδώ, γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, γιατί ταλαιπωρούμαστε όπως ταλαιπωρούμαστε σαν λαός, όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ηθικά. Και πρέπει να ξαναβρούμε την προοπτική μας, πρέπει να ξαναβρούμε έναν ορίζοντα ιστορικό ώστε να μπορούμε να κατευθύνουμε σωστά τα βήματά μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από το σημερινό Eurogroup. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, όλα βρέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup.

Εκτιμήσεις για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία, ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για το ρόλο των επιχειρήσεων, για το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε εργαζόμενος την ευθύνη του σε σχέση με τον κάθε άνεργο. Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τον δικό τους ρόλο πέρα από τις ευθύνες, τις αναμφισβήτητες και κολοσσιαίες, του πολιτικού κόσμου. Όλα βρέθηκαν στο τραπέζι. Διότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν μεγάλα πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά και ιστορικά ζητήματα.

Αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα στη Βουλή με ψήφο τις επόμενες ημέρες. Εάν πιστεύουν κάποιοι ότι τώρα πρέπει να προταχθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά πρέπει τώρα να κάνουμε όλοι την επιλογή μας.

Καψής: Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια


Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και απαιτούν υπευθυνότητα -και μόνο υπευθυνότητα- από όλους. Οτιδήποτε άλλο δεν βοηθά.

Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα που διεξήγαγαν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, με τη στήριξη των κομμάτων, πετύχαμε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Έχουμε πετύχει πολλά, θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα.

Το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v