Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ επαφών με στόχο την τελική συμφωνία

Διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών ώστε να δοθεί συνολική λύση για την Ελλάδα. Η τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου-Μέρκελ. Αισιοδοξία για περιορισμό του χρέους κοντά στον στόχο για 120% του ΑΕΠ το 2020.

Μπαράζ επαφών με στόχο την τελική συμφωνία
Σε επίπεδο πρωθυπουργών έχει περάσει τις τελευταίες ώρες η προσπάθεια να αρθούν τα αδιέξοδα και να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Μετά την τηλεδιάσκεψη του eurogroup, πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εύρεση συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα.

Αποτέλεσμα ήταν οι ήδη πυκνές συζητήσεις μεταξύ του Λ. Παπαδήμου και της Άν. Μέρκελ και άλλων πρωθυπουργών -για τις οποίες είναι ενήμερος και ο πρόεδρος του eurogroup Ζ. Γιούνκερ- να ενταθούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει προβληματισμένη με τη στρατηγική που χαράζει ο υπουργός οικονομικών της. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Άν. Μέρκελ θεωρεί ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο της 26ης Οκτωβρίου και να αποτραπεί, σε αυτήν τη φάση, ο κίνδυνος σκληρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στις συζητήσεις εκφράστηκε και η πρόταση στις Βρυξέλλες να βρίσκεται τη Δευτέρα και ο Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς.

Το Μαξίμου φαίνεται όμως πως απορρίπτει αυτήν την πρόταση. Τελικά, λόγω της ιδιαίτερα κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, αποφασίστηκε ο κ. Παπαδήμος να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση, στις επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών έχει γίνει σαφές ότι αν υπάρξει εμπλοκή τη Δευτέρα στις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών οικονομικών θα πρέπει να γίνει έκτακτη σύνοδος των πρωθυπουργών της ζώνης του ευρώ, ώστε εκεί να δοθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση, για προεκλογικούς λόγους, να υπάρξουν ριζοσπαστικές λύσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Μπαλαντέρ είναι η στάση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος επιθυμεί να κλείσει το θέμα Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Παρά τις δηλώσεις περί στήριξης της Ελλάδας, βασική προτεραιότητα του Ιταλού πρωθυπουργού είναι η όποια λύση αποφασιστεί για τη χώρα μας να εφαρμοστεί αμέσως ώστε να αρθούν οι αμφιβολίες των αγορών που επηρεάζουν την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άν. Μέρκελ και του Λ. Παπαδήμου και του Μ. Μόντι, όπου εκφράστηκε κοινή αισιοδοξία για συμφωνία τη Δευτέρα. Επαφές είχε ο πρωθυπουργός και με άλλους ηγέτες.

Γιούνκερ: Απέχουμε από το στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020

Είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ εν όψει του κρίσιμου Eurogroup όπου αναμένονται αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

"Έχουμε μια απόφαση στις 26 Οκτωβρίου η οποία αναφέρει ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020 θα πρέπει να διαμορφώνεται στο 120%. Απέχουμε πολύ από αυτό το στόχο. Όλες οι συζητήσεις που θα κάνουμε έως την Κυριακή το βράδι θα αφορούν στο να μετακινήσουμε τα μεγέθη πλησιέστερα στο στόχο".

Σημειώνεται ότι η έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους διαπιστώνει πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από τον αρχικό στόχο για 120%, ο οποίος πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς το 125% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v