Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Έως 75% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ

Στο 50%-75% αυξήθηκαν οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τη Citigroup. Όπως σημειώνει, πριν από τις χθεσινές εκλογές η πιθανότητα αυτή διαμορφωνόταν στο 50%.

Citi: Έως 75% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ
Στο 50%-75% αυξήθηκαν οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τη Citigroup.

Όπως σημειώνει, πριν από τις χθεσινές εκλογές η πιθανότητα αυτή διαμορφωνόνταν στο 50%.

Σύμφωνα με τον οίκο, το κατακερματισμένο αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει τη δημόσια αντίθεση στη λιτότητα αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις εν όψει, σε σχέση με την απαιτούμενη πολιτική βούληση διατήρησης της χώρας εντός του ευρώ.

Η Citi βλέπει αυξημένη πιθανότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση να χάσει τους στόχους που τίθενται στο πρόγραμμα προσαρμογής, ακόμη και μετά την εκλογή Hollande στη Γαλλία, που αναμένεται να προσθέσει μια αναπτυξιακή συνιστώσα στην ευρωπαϊκή στρατηγική.


G.S.: Η Ελλάδα απομακρύνεται κι άλλο από τον πυρήνα της Ευρώπης

Την άποψη της Citi συμμερίζεται και η Goldman Sachs, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι το αποτέλεσμα των εκλογών "ενδέχεται να απομακρύνει κι άλλο την Ελλάδα από την ευρωζώνη".

Όπως αναφέρει, η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση εντός θέτει σε κίνδυνο τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο που ωριμάζουν στις 15 Μαΐου, για τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει τον Ιούνιο, τις μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Roubini: Πολιτικό χάος στην Ελλάδα

Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μετάδοσης και για την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, σχολιάζει ο Nouriel Roubini στο Τwitter.

Όπως εκτιμά, τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών αυξάνουν την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη μέχρι το επόμενο έτος. Κάνει λόγο για πολιτικό χάος στη χώρα, που μοιάζει με «συντρίμμια σιδηροδρομικού δυστυχήματος το οποίο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και σε έξοδο».

Σύμφωνα με τον Ν. Roubini, τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτά των γαλλικών εκλογών, καθώς «τα πρώτα οδηγούν σε χάος, ενώ ο Ολάντ θα αποδειχθεί μετριοπαθής».

Προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την πολιτική της ευρωζώνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σημειώνει πως η κούραση που έχει φέρει η λιτότητα στην περιφέρεια συγκρούεται με την κούραση που έχουν φέρει στον πυρήνα της τα πακέτα διάσωσης.

Οι εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία αποτέλεσαν στην ουσία δημοψηφίσματα για την τρέχουσα οικονομική πολιτική της Ευρώπης, στην οποία οι ψηφοφόροι και των δύο χωρών είπαν «όχι», σχολιάζει ο Paul Krugman. Όπως επισημαίνει, «δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο σύντομα οι ψηφοφόροι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην πραγματική πολιτική, όμως ο χρόνος είναι ξεκάθαρο ότι τελειώνει για τη στρατηγική της ανάκαμψης μέσω της λιτότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v