Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρο» εξάμηνο για τις εισηγμένες

Σημαντικές καθυστερήσεις στα projects και καθίζηση στη ζήτηση έφερε η πολιτική αβεβαιότητα το β΄ τρίμηνο. Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες. Η εικόνα στους κλάδους. "Κλειδί" τράπεζες και κατασκευές.

«Μαύρο» εξάμηνο για τις εισηγμένες
Το χειρότερο ίσως τρίμηνο των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να αποδειχτεί αυτό που έληξε στις 30 Ιουνίου για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α.

Όσο και αν η ελληνική αγορά έδειξε κάποια σημάδια σταθεροποίησης μέσα στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, η συνέχεια ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική λόγω και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας που επικράτησε.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των πραγμάτων από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Βογιατζόγλου Systems, Νίκο Βογιατζόγλου: «Είχαμε 45 projects στα χέρια μας, όλες κλεισμένες δουλειές, και οι πελάτες μας καθυστερούσαν να προχωρήσουν περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Ελπίζω τώρα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

Στην ελπίδα της αλλαγής κλίματος με την εκλογή νέας κυβέρνησης στάθηκε και ο κ. Γιώργος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας, ο οποίος ανέφερε: «Η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών παρουσιάζει έντονη υποχώρηση. Η πτώση της ζήτησης σε πολλές κατηγορίες προϊόντων κυμαίνεται γύρω στο 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η συνολική αγορά λιανικής των 2 δισ. ευρώ του 2008 αναμένεται να κλείσει φέτος μεταξύ των 950 εκατ. και του 1 δισ. ευρώ».

«Και παρ' όλα αυτά», σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «δεν μπορεί να πει κάποιος ότι φέτος πιάσαμε πάτο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί η αγορά χονδρικής και λιανικής μέχρι το τέλος του 2012».

Στον κλάδο των καυσίμων, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το διψήφιο ποσοστό του όγκου των πωλήσεων το πρώτο φετινό τρίμηνο συνεχίστηκε αμείωτο και το δεύτερο τρίμηνο.

Χωρίς δισταγμό, οι άνθρωποι του εμπορίου μίλησαν για το πλήγμα που προκάλεσε στο λιανικό εμπόριο η αβεβαιότητα που έφεραν τα αποτελέσματα των πρώτων βουλευτικών εκλογών στις αρχές Μαΐου. Σχετικές δηλώσεις είχαμε από στελέχη της Lamda Development (διευθύνει τα εμπορικά κέντρα The Mall, Mediterranean Cosmos και Golden Hall), τον κ. Κων/νο Μαρκάζο (Pasal Development, κάτοχος του εμπορικού κέντρου Athens Heart), τον κ. Κων/νο Κεφάλα (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου River West) κ.ά.

Για νέα σημαντική πτώση της φετινής ζήτησης μίλησαν όλοι οι παράγοντες των εταιρειών εμπορίας σιδήρου-χάλυβα. Ο πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχών Παναγιώτης Μπήτρος δήλωσε πως η αγορά έχει απολέσει περίπου τα 2/3 του μεγέθους της από το 2006 έως σήμερα.

Γενικότερα, όλες οι εταιρείες της αγοράς δεν βλέπουν τάση σταθεροποίησης αν δεν ξεκινήσει να δουλεύει ο κατασκευαστικός τομέας, αν το δημόσιο δεν αποπληρώσει τα χρεωστούμενα στους κατασκευαστές και αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να χρηματοδοτούν τους πελάτες τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες…

Στην αγορά πληροφορικής, και το δεύτερο τρίμηνο του έτους συνεχίστηκε η απραξία της τελευταίας διετίας στο κομμάτι των μεγάλων έργων, καθώς και η πτωτική πορεία της ζήτησης από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altec Θανάσης Αθανασούλης ανέφερε ενδεικτικά πως ο τζίρος του ομίλου προς τις τράπεζες είναι φέτος χαμηλότερος του 10% σε σχέση με εκείνον του παρελθόντος (παρά το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Altec), ενώ για τα έργα του δημοσίου ο διευθύνων σύμβουλος της Q&R Νίκος Πασχαλάκης σημείωσε πως «σήμερα έχει τρέξει μόλις το 5% του ΕΣΠΑ σε ό,τι αφορά τα έργα πληροφορικής και έχουμε ακόμη χρονικό περιθώριο μόλις 3,5 ετών για έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται κατά 95% από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να τα θέλει (τα έργα) ο κ. Ράιχενμπαχ και να μην τα προχωρούμε εμείς».

Μπορεί οι τράπεζες να μην επιβαρυνθούν φέτος από τις τεράστιες περυσινές ζημίες λόγω του «κουρέματος» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όμως βλέπουν από τη μία πλευρά να περιορίζονται τα καθαρά έσοδα από τόκους (ψαλίδι στους τόκους από ομόλογα, μείωση του υπολοίπου των χορηγήσεων, υψηλά επιτόκια καταθέσεων) και από την άλλη πλευρά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανεβαίνουν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.

Στον κλάδο των ξενοδοχείων και στον τουρισμό γενικότερα, αρνητικά επέδρασε η παράταση της εκλογικής αβεβαιότητας μετά και τις εκλογές του Μαΐου. Ενδεικτικά είναι όσα είχε αναφέρει προεκλογικά ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, οικονομικός διευθυντής της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President): «Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι επιπτώσεις προβλέπονται ακόμα χειρότερες.

Το κλίμα αβεβαιότητας για την επομένη των εκλογών, που εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οδηγει σε μείωση του ρυθμού των κρατήσεων που φθάνει το 50% στην Πελοπόννησο, στην Κέρκυρα και στην Κρήτη και το 30% στις Κυκλάδες και στη Χαλκιδική».

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία της Αττικής, η οικονομική κατάσταση ήταν τραγική, με πτώση τζίρου, νέα λουκέτα και εγκλωβισμένους επενδυτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 το ποσοστό πληρότητας στο President ήταν πολύ υψηλό, μόλις σταμάτησε η σύμβαση με τους Λίβυους ασθενείς, η πληρότητα έπεσε στο β΄ τρίμηνο κατακόρυφα και τώρα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 45%, έναντι 67% πέρυσι…

Το ευχάριστο είναι πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου (σχηματισμός κυβέρνησης) φαίνεται πως επικρατεί κλίμα συγκράτησης των φετινών απωλειών σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς προβλεπόμενα.

Αναφορικά με τις εξαγωγικές εταιρείες, που πέρυσι σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην κερδοφορία, φέτος αναμένεται να ακολουθήσουν μικτή εικόνα λόγω της ύφεσης που επικρατεί σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Έτσι, άλλες αναμένεται να συνεχίσουν και φέτος την άνοδο των κερδών τους και άλλες μάλλον θα δουν το ύψος της κερδοφορίας τους να περιορίζεται.

Τέλος, άλλος ένας παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων σε σύγκριση με αυτά του πρώτου τριμήνου είναι το υψηλότερο κόστος χρήματος που επιβάλλεται στις ελληνικές επιχειρήσεις.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v