Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΕΕ: Η τρόικα βλάπτει σοβαρά το εμπόριο

Περί τα 2 δισ. ευρώ έχουν στοιχίσει στο ελληνικό εμπόριο οι 12 επισκέψεις του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την τελευταία διετία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ερευνών της ΕΣΕΕ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΣΕΕ: Η τρόικα βλάπτει σοβαρά το εμπόριο
Περί τα 2 δισ. ευρώ έχουν στοιχίσει στο ελληνικό εμπόριο οι 12 επισκέψεις του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την τελευταία διετία. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του ινστιτούτου ερευνών της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία η κάθε επίσκεψη στοιχίζει ακριβά στην ελληνική αγορά, αφού μειώνει τον τζίρο έως και 11%!

Επειδή λοιπόν η τρόικα βλάπτει αποδεδειγμένα σοβαρά την ελληνική αγορά, πάντα με βάση την ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, συμφωνεί με την πρόταση του επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach οι όποιες συζητήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα που δημιουργείται για άλλη μία φορά είναι η επίσκεψη και η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα δέκα μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, περίοδο στην οποία έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες οι έμποροι.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι τον Μάιο του 2010, οπότε και υπεγράφη το μνημόνιο, ο ΔΚΕ υποχώρησε κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η 1η επικαιροποίηση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2010, που συνοδεύτηκε από περικοπές δημοσίων επενδύσεων, υστέρηση φορολογικών εσόδων κ.λπ., στοίχισε στην αγορά 6,54%. Η 2η επικαιροποίηση τον Νοέμβριο του 2010 μείωσε το ΔΚΕ κατά 5,18% και η 3η επικαιροποίηση (Φεβρουάριος 2011) στοίχισε μόλις 1,04%.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες κατά την προαναγγελία του Μεσοπρόθεσμου τον Μάιο του 2011. Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ, ο ΔΚΕ μειώθηκε κατά 10,53%.

Από τις αρχές της χρονιάς, όπου ο ΚΕ συνεχίζει να μειώνεται σταθερά, τον Φεβρουάριο με την οικονομική προσαρμογή μειώθηκε κατά 3,6% και όπως φοβάται η ΕΣΕΕ η έλευση του επιτελείου της τρόικας στην Αθήνα θα επιφέρει νέες απώλειες στο ελληνικό εμπόριο.

Σε αυτήν τη δυσπραγία ήρθε να προστεθεί και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η οποία στοίχισε ακριβά στο ελληνικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η στατιστική μείωση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον περασμένο πασχαλινό Απρίλιο ήταν -13,2% και του όγκου -14%, όμως η πραγματική σημερινή μείωση του τζίρου στην αγορά μετά από ένα προεκλογικό δίμηνο ξεπερνά το -35%!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο