Στο περίμενε μονάδες 656 MW σε Κρήτη, Ρόδο, Λέσβο

Επενδύσεις για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά από υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς, με συνολική ισχύ 565 μεγαβάτ, βρίσκονται στην αναμονή περιμένοντας ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και ευνοϊκότερο περιβάλλον.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο περίμενε μονάδες 656 MW σε Κρήτη, Ρόδο, Λέσβο
Επενδύσεις για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά από υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς, με συνολική ισχύ 565 μεγαβάτ, βρίσκονται στην αναμονή περιμένοντας ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και ευνοϊκότερο περιβάλλον.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι εντάσεως κεφαλαίου, καθώς τα υβριδικά συστήματα αφορούν κυρίως συνδυασμό αιολικών και υδροηλεκτρικών μονάδων (αντλησιοταμιευτικά). Τα ηλιοθερμικά είναι μονάδες παραγωγής θερμότητας με τη χρήση ηλιακών κατόπτρων, η οποία είτε μετατρέπεται αμέσως σε ηλεκτρική ενέργεια, είτε αποθηκεύεται για λίγες ή περισσότερες ώρες.

Από τα στοιχεία του διαχειριστή των δικτύων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΔΕΗ), άδειες ηλιοθερμικών μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο για την Κρήτη. Πρόκειται για 5 επενδύσεις με συνολική ισχύ 243 μεγαβάτ. Φορείς των επενδύσεων είναι η Sustainable Solar Thermal Future με μονάδα 60 μεγαβάτ στο Χώνο Ηρακλείου, η μικτή εταιρεία Nur-Μότορ Όιλ Ελλάς με μονάδα 38 μεγαβάτ στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, η Abengoa Ελλάς με 25 μεγαβάτ στο Λασίθι, η Natura Power με 50 μεγαβάτ στα Χωραφάκια Χανίων και η Σόλαρ Πάουερ Πλαντ στον Φουρνιά Λασιθίου.

Ωστόσο, από τις παραπάνω αδειοδοτημένες μονάδες, μόνο η Nur-Μότορ Όιλ Ελλάς έχει καταθέσει αίτημα (Δεκέμβριος 2011) για δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, έχει δηλαδή τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, εφόσον βέβαια λάβει την περιβαλλοντική άδεια.

Οι υβριδικοί

Σε ό,τι αφορά τους υβριδικούς σταθμούς, θεωρητικά είναι οι πλέον αποδεκτές λύσεις καθώς διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ΑΠΕ, ενώ προσφέρουν στο σύστημα εγγυημένη ισχύ με το αποθηκευμένο νερό στον ταμιευτήρα.

Για το νησί της Κρήτης έχουν κατατεθεί 14 σχέδια με συνολική εγγυημένη ισχύ 271 μεγαβάτ, για τα οποία προβλέπεται ανάπτυξη αιολικών πάρκων με ισχύ 362 μεγαβάτ. Από αυτά, έχουν λάβει άδεια της ΡΑΕ τα 12 με εγγυημένη ισχύ 255 μεγαβάτ.

Στο νησί της Ρόδου έχουν αδειοδοτηθεί 3 υβριδικά με εγγυημένη ισχύ 36 μεγαβάτ και αιολικά 48,45 μεγαβάτ και στη Λέσβο ένα υβριδικό με εγγυημένη ισχύ 15 μεγαβάτ και αιολικό πάρκο 18,4 μεγαβάτ. Ωστόσο, από όλες τις αδειοδοτημένες και μη προτάσεις, μόνο 2 στην Κρήτη (5 και 5,1 μεγαβάτ) έχουν φτάσει στο στάδιο να καταθέσουν αίτημα για δεσμευτική πρόσφορά σύνδεσης.
 
Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι έχει κατατεθεί αίτημα και για κατασκευή υβριδικού σταθμού στην Κρήτη, με εγγυημένη ισχύ 30 μεγαβάτ, ο οποίος θα χρησιμοποιεί συστοιχίες μπαταριών για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για τη μοναδική επενδυτική πρόταση παρόμοιου μεγέθους με χρήση μπαταριών, καθώς αυτό το αποθηκευτικό μέσο έχει ακόμη πολύ υψηλό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τα αντλησιοταμιευτικά με χρήση ΑΠΕ, παρότι προβλέπονται ικανοποιητικές τιμές για την ενέργεια που πωλούν στο σύστημα, η κατασκευή τους αντιμετωπίζει προβλήματα αφενός λόγω των μεγάλων περιβαλλοντικών επεμβάσεων (κατασκευή φραγμάτων και δύο ταμιευτήρων, εγκατάσταση ανεμογεννητριών) και αφετέρου επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο κώδικας διαχείρισης του συστήματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία μονάδων ανεξάρτητων παραγωγών.

Έτσι μέχρι στιγμής το μοναδικό αντίστοιχο έργο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα είναι αυτό της Ικαρίας. Πρόκειται για επιδεικτικό έργο με εγγυημένη ισχύ 4,15 μεγαβάτ και αιολικό 2,7 μεγαβάτ, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v