Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ προς ΔΕΗ: Τρία τιμολόγια στη μέση τάση

Την κατάρτιση τουλάχιστον τριών τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα ανταποκρίνονται στο προφίλ των καταναλωτών μέσης τάσης, συνιστά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
ΡΑΕ προς ΔΕΗ: Τρία τιμολόγια στη μέση τάση
Την κατάρτιση τουλάχιστον τριών τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά ζήτησης (προφίλ) των καταναλωτών μέσης τάσης, συνιστά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ.

Ως γνωστόν σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών, όπως και στην υψηλή τάση, δεν υφίστανται τιμολόγια. Έτσι θεωρητικά η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, προκειμένου να συμφωνηθούν όροι προμήθειας, που να είναι προσαρμοσμένοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη (ζήτηση την ημέρα, τη νύχτα, τις ώρες αιχμής κλπ).

Ωστόσο η ΔΕΗ ως προμηθευτής εμφάνισε ένα τυποποιημένο τιμολόγιο την εφαρμογή του οποίου ζητά από τους μεγάλους καταναλωτές με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2012. Οι υπέρμετρες χρεώσεις που επέβαλε το τιμολόγιο αυτό, ιδίως στο σκέλος της ισχύος, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το ενεργειακό κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Όπως δε αναφέρει η εισηγμένη Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία σε προσφυγή της προς τη ΡΑΕ, για το θέμα αυτό, «Παρά το γεγονός, της μείωσης των συνολικών εν λειτουργία μονάδων, το κόστος της ενέργειας σε σχέση με το 2005, όταν οι μονάδες της Εταιρείας λειτουργούσαν στο μέγιστο της παραγωγικής τους δυνατότητας, έχει διπλασιαστεί, το συνολικό ενεργειακό κόστος της Εταιρείας, δε, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε ποσό πλέον των 400.000 ευρώ μηνιαίως».

Βασικός παράγοντας για τη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας σύμφωνα με την «Επίλεκτο», ήταν η μεγάλη αύξηση της χρέωσης ισχύος, η οποία ανήλθε σε 7,25 Ευρώ ανά kW για όλο το έτος 2012, ενώ η αντίστοιχη χρέωση για το έτος 2011 ήταν 6,06 Ευρώ ανά kW για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο και 2,65 Ευρώ ανά kW για τους μήνες Οκτώβριο – Μάιο.

Σύμφωνα τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία στην προσφυγή της στη ΡΑΕ, η σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας στη Λειβαδιά, καθώς τα ο παραγωγικό κόστος έχει εκτιναχθεί και τα προϊόντα της έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές.

Ας σημειωθεί δε ότι το 85% της παραγωγής της εταιρείας εξάγεται σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίσουν όλες οι εξαγωγικές βιομηχανίες (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες κλπ).

Με αφορμή την προσφυγή της Επίλεκτος, η ΡΑΕ για μία ακόμη φορά καλεί τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις οι οποίες να φέρουν τα αποτελέσματα τα οποία έχει θέσει η ΡΑΕ, με σχετικές αποφάσεις που έχει εκδώσει ως προς τις αρχές τιμολόγησης των καταναλωτών αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v