Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικές κλινικές: Αλαλούμ με κράτος και Λιβύους

Δεν έφταναν στις ιδιωτικές κλινικές τα… ατέλειωτα βερεσέδια του ελληνικού δημοσίου, ήρθαν τώρα σε αυτά να προστεθούν και οι περιπέτειες με τους Λίβυους ασθενείς. Η ρύθμιση και η καθυστέρηση εξόφλησης.

Ιδιωτικές κλινικές: Αλαλούμ με κράτος και Λιβύους
Δεν έφταναν στις ιδιωτικές κλινικές τα… ατέλειωτα βερεσέδια του ελληνικού δημοσίου, ήρθαν τώρα σε αυτά να προστεθούν και οι περιπέτειες με τους Λίβυους ασθενείς, που κατέκλυσαν τις κλίνες των ελληνικών εταιρειών τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012!

Όσο και αν μέσα στον Αύγουστο τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και η λιβυκή πρεσβεία κατέβαλαν μέρος των οφειλομένων, στην πράξη τα κεφάλαια αυτά δεν πρόσφεραν στις ιδιωτικές κλινικές τίποτε περισσότερο από προσωρινή ανάσα μικρής διάρκειας.

Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις κλινικές τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο - Μάιο, συν φυσικά το σύνολο των προϋπαρχουσών οφειλών από την 31η/12/2011 και πίσω.

Πέραν του ότι τα ποσά αυτά είναι τεράστια για τις αντοχές των εταιρειών, το ίδιο το Δημόσιο παραβαίνει σαφώς τις διατάξεις του Ν. 4038 της 2ας Φεβρουαρίου του 2012, σύμφωνα με τις οποίες:

α) Αναλαμβάνει να καλύψει 1,5 δισ. ευρώ οφειλές του ΕΟΠΥΥ για το χρονικό διάστημα προ της 31ης/12/2011, κάτι που δεν έγινε και β) Υποχρεώνει τον ΕΟΠΥΥ να εξοφλεί τους προμηθευτές του για τις οφειλές του 2012 σε 45 ημέρες από την έκδοση των τιμολογίων, κάτι που επίσης δεν ίσχυσε!

Με βάση ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μέρος των 878 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων θα κατευθυνθεί στον ΕΟΠΥΥ, ποσό που όμως σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου «δεν φτάνει ούτε για ζήτω».

Και σαν να μην έφταναν τα βερεσέδια του ελληνικού δημοσίου, πονοκέφαλο στις ιδιωτικές κλινικές προκαλεί και η υπόθεση των Λίβυων ασθενών που νοσηλεύτηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πληρότητα πολλών ελληνικών κλινικών και κάποιων ξενοδοχείων (Ιατρικό Αθηνών, Euromedica κ.ά.) αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα η εξέλιξη αυτή να επηρεάσει καταφανώς (θετικά) και τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Ωστόσο, πολύ μικρό ποσοστό των τιμολογίων αυτών έχει εξοφληθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, η λιβυκή πλευρά αμφισβήτησε σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος των χρεώσεων που έγιναν, κάνοντας λόγο για υπερτιμολογήσεις. Οι δύο πλευρές συζήτησαν το ζήτημα και συμφώνησαν η λιβυκή πλευρά να καταβάλει μέχρι τα τέλη Ιουλίου το 50% των τιμολογίων και το υπόλοιπο να περιμένει, μέχρις ότου μια ελεγκτική εταιρεία αποφανθεί επί του θέματος.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τα συμφωνηθέντα, η λυβική πλευρά κατέβαλε μόλις προ δεκαημέρου το 20% μόνο των συμφωνηθέντων (δηλαδή το 20% του 50% του συνολικού ποσού) και επιπλέον ο ελεγκτικός οίκος καθυστέρησε να ξεκινήσει το έργο του, με αποτέλεσμα η σχετική έρευνα να βρίσκεται σήμερα σε αρχικό στάδιο.

Όταν ο ελεγκτικός οίκος εκδώσει το πόρισμά του, οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων, μέχρις ότου αποφασίσουν τα οριστικά υπόλοιπα. Φαίνεται, δηλαδή, πως η υπόθεση έχει ακόμη κάμποσο δρόμο, ενώ δεν λείπουν και οι κίνδυνοι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v