Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικονικές ασφαλίσεις 14 εκ. διέγραψε το ΙΚΑ

Πάνω από 600.000 ημερών εργασίας (εικονικής ασφάλισης) που αντιστοιχούσαν σε εισφορές 14.116.611 ευρώ, έχουν μέχρι σήμερα ακυρώσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, διερευνώντας ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Εικονικές ασφαλίσεις 14 εκ. διέγραψε το ΙΚΑ
Πάνω από 600.000 ημερών εργασίας (εικονικής ασφάλισης) που αντιστοιχούσαν σε εισφορές 14.116.611 ευρώ, έχουν μέχρι σήμερα ακυρώσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, διερευνώντας ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Το ΙΚΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αποκάλυψη περί εξαπάτησης του Ιδρύματος, μέσω των ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (που προκλήθηκαν μετά από δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 30/08/2012) και σχετικές «διαπιστώσεις» για υφιστάμενες «τρύπες» στο λογισμικό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει ότι στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας «η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα είχαν υποβάλλει ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις».

Οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αξιοποιώντας ακριβώς τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος, διαπιστώνουν αυτού του είδους τις παραβατικές συμπεριφορές των διαφόρων επιτηδείων που υποβάλλουν εικονικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) μέσω διαδικτύου, προκειμένου να επιτύχουν ασφαλιστικά οφέλη.

Αποτελέσματα αυτών των αποκαλύψεων-διαπιστώσεων έχουν γνωστοποιηθεί είτε με σχετικές ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είτε με δελτία τύπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για όλες τις περιπτώσεις που έχουν αποκαλυφθεί, έχουν ακυρωθεί οι ημέρες εικονικής ασφάλισης, αναζητούνται τυχόν ληφθείσες παροχές και υποβάλλονται κατά των υπευθύνων μηνυτήριες αναφορές στους αρμόδιους εισαγγελείς. Μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί πάνω από 600.000 ημέρες εργασίας που αντιστοιχούσαν σε εισφορές 14.116.611 Ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, η οριστική εξάλειψη του φαινομένου των εικονικών ασφαλίσεων θα επιτευχθεί με την εφαρμογή από 01/11/2012 της διάταξης του άρθρου 18 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89/τ. Α’ /11-04-2012) σύμφωνα με την οποία η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας θα γίνεται εφόσον έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή έχουν εκδοθεί σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη και επιδοθεί πράξεις επιβολής εισφορών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v