Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιστέρης:Το ΥΠΑΝ εξετάζει να αφήσει τον "Ε 65"

To υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτεται να καταβάλει αποζημιώσεις περί το 1 δισ. ευρώ και να εγκαταλείψει τον άξονα κεντρικής Ελλάδας (Ε 65), αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Γ. Περιστέρης.

Περιστέρης:Το ΥΠΑΝ εξετάζει να αφήσει τον Ε 65
To υπουργείο Ανάπτυξης σκέπτεται να καταβάλει αποζημιώσεις περί το 1 δισ. ευρώ και να εγκαταλείψει τον άξονα κεντρικής Ελλάδας (Ε 65), αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γ. Περιστέρης.

Ο κ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο της International Herald Tribune υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που δεν έχει οικονομική και αναπτυξιακή λογική καθώς με τα ίδια χρήματα το έργο θα ολοκληρωνόταν.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης που ήταν παρών στον συνέδριο απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Περιστέρης. Υποστήριξε ότι την διαπραγμάτευση για την τύχη των οδικών αξόνων έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού ο Ε. Βιδάλης και ότι η κυβέρνηση καταβάλει τεράστια προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τα δημόσια έργα.

Οι δηλώσεις Περιστέρη του έρχονται λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το δίμηνο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και κατασκευαστών για την τύχη των 4 βαλτωμένων οδικών αξόνων (κεντρικής Ελλάδας, Ιονία Οδός, Μαλιακός - Κλειδί και Κόρινθος - Τσακώνα).

"Δεν σας κρύβω ότι μεγάλη εντύπωση μου έχει προκαλέσει και κάποιο πρόσφατο σχέδιο νόμου σχετικά με το ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση υλοποίησης του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στην ύφεση. Θα είχα μια εναλλακτική πρόταση να θέσω προς όλους. Αντί να προτάσσονται επενδύσεις που θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να εγκριθούν και να παρκάρονται χρήματα ως προκαταβολές χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα σε ήδη υλοποιημένες επιδοτούμενες επενδύσεις", υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

"Έτσι θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά που στενάζει από τα φέσια και θα αποφευχθεί η άμεση απώλεια θέσεων εργασίας από υγιείς επιχειρήσεις που καταστρέφονται από τη μη πληρωμή των οφειλομένων. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει άλλωστε την προσέλκυση νέων επενδύσεων", πρόσθεσε.

Κριτική για την ενεργειακή πολιτική

"Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχουν συναποφασίσει ότι η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα έρθουν μέσα από επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, και κατά κύριο λόγο στον τομέα της πράσινης οικονομίας με αιχμή τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων", δήλωσε ο κ. Περιστέρης..

"Εμείς ως όμιλος με μεγάλη εμπειρία κι εξειδίκευση στον τομέα της πράσινης οικονομίας φωνάζουμε προς κάθε πλευρά εδώ και 15 χρόνια ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η υποκατάσταση εισαγόμενων καυσίμων με ΑΠΕ κι ειδικότερα σε τομείς που έχουν αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έργα, με εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω του 80%, ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα.

"Στους δύο αυτούς τομείς, η Πολιτεία με τις επιλογές της κατάφερε να καταστρέψει κάθε δρομολογημένη επένδυση, ενισχύοντας αντιθέτως επενδύσεις εξαιρετικά χαμηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και υψηλού κόστους παραγωγής.

Έτσι, η Ελλάδα παρά τον αέρα και τους υδάτινους πόρους που διαθέτει συνεχίζει να εισάγει ενέργεια κι ορυκτά καύσιμα επιβαρύνοντας διαρκώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, και μειώνοντας την γεωπολιτική της ισχύ και την εθνική της κυριαρχία κι ενεργειακή ασφάλεια", συμπλήρωσε ο κ. Περιστέρης. 

***Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Περιστέρη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v