Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις νεκρανάστασης παραθεριστικής κατοικίας

Μια αγορά που έμεινε ερμητικά κλειστή για δεκαετίες, αυτή των συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, ετοιμάζεται να ανοίξει μέσω των διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Κινήσεις νεκρανάστασης παραθεριστικής κατοικίας
Μια αγορά που έμεινε ερμητικά κλειστή για δεκαετίες, αυτή των συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών, ετοιμάζεται να ανοίξει μέσω των διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Ο νόμος για τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2011 ουδέποτε λειτούργησε. Αλλά ακόμα και εάν χρειαστούν ίσως χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, η μάχη των ισχυρών ομίλων έχει ήδη αρχίσει. 

Η ανάγκη για έσοδα ωθεί το ελληνικό δημόσιο στο να κινητοποιηθεί μέσω τόσο διαγωνισμών όσο και διαμόρφωσης ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.  

Τα σχέδια ξεκινούν από την Αττική (Ελληνικό και παραλία Αγ. Κοσμά, Αστέρας Βουλιαγμένης) και φτάνουν μέχρι τη Ρόδο (ακίνητο Αφάντου). Παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ κινούνται και ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι είτε έχουν λάβει σχετικές άδειες, είτε ετοιμάζονται να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που προωθεί την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών στο συγκρότημα Costa Navarino, ενώ άγνωστη είναι η τύχη αντίστοιχων έργων που είχε εξαγγείλει η Dolphin Capital όπως το Lavender Bay Golf Resort (700 κατοικίες, ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ κ.λπ.) στον Βόλο και το Sitia Bay Golf Resort στην Κρήτη.

Ακολουθούν δύο άλλες μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά δεν βλέπουμε γιατί έχουν εμπλακεί σε κυκεώνα αδειοδοτήσεων και προσφυγών: η επένδυση της Minoan Group στο Λασίθι, που πρόσφατα μπήκε στη διαδικασία fast track, και το φαραωνικό σχέδιο, αρχικού ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ, της εταιρείας Λοκρός για το Atalanti Hills στη Φθιώτιδα.

Στην κατηγορία στοιχειωμένες επενδύσεις εντάσσεται και το σχέδιο κατασκευής παραθεριστικού συγκροτήματος στο ιδιωτικό νησί Αρκούδι, νότια της Λευκάδας, και σειρά άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών ή φημών σε διάφορα νησιά της Ελλάδας.

Έμειναν για χρόνια στα χαρτιά

Κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι το γεγονός πως βρίσκονται εδώ και χρόνια στα χαρτιά. Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων θεωρούν πως το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί οδηγήσει σε σημαντικά έργα στον τομέα των παραθεριστικών κατοικιών. Ένα παράδειγμα είναι το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα αξιοποιήσουν από κοινού η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρώτη αναζητά ήδη επενδυτή για το ξενοδοχειακό συγκρότημα και το Ταμείο παραχωρεί έκταση προκειμένου να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι. Από κοντά και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία κατέχει περί τα 80 στρέμματα στην ίδια περιοχή και στο παρελθόν είχε δηλώσει πως θα τα αξιοποιήσει.

Για το Ελληνικό, όπου ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα κατασκευής παραθαλάσσιων κατοικιών στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον ισραηλινό όμιλο Elbit, τη βρετανική London & Regional Properties, την Qatari Diar από το Κατάρ και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Έξι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και σύντομα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για την Τ.Ε.ΜΕΣ. της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που αναπτύσσει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία, για την Ατλάντικα Ελλάς της οικογένειας Νικολαΐδη, τη Lamda Development και τρεις ξένους ομίλους.

Από τους τελευταίους ο πρώτος είναι η Minoan Group, που προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια να υλοποιήσει τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης. Επίσης είναι η London Regional & Properties και η αμερικανική NCH Capital. Η τελευταία είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την πολυετή παραχώρηση του ακινήτου Κασσιόπη στην Κέρκυρα.

Τα μοντέλα

Μια ιδέα για τα μοντέλα που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας έδωσε πρόσφατα σε συνέδριο ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, με βάση σχετικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE. Όπως είπε, οι επιλογές είναι δύο:

Να επικεντρωθούν οι επενδυτές προς τις ακριβές - πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες ή να περιοριστούμε στην κατασκευή συγκροτημάτων που περιλαμβάνουν εκατοντάδες φθηνότερες κατοικίες. Μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και κέρδος για τον επενδυτή, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, προσφέρουν οι πολυτελείς κατοικίες (με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής περί τα 5.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, μαζί με το κόστος αγοράς της γης, και πιθανή τιμή πώλησης τα 7.000 ευρώ ανά τ.μ.).

Οι φθηνότερες, με κόστος κατασκευής περί τα 1.100 ευρώ ανά τ.μ., μπορούν να πωλούνται με 1.500 ευρώ ανά τ.μ., αλλά στην ουσία θα μιλάμε για τη δημιουργία νέων κωμοπόλεων στα παράλια της χώρας, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v