Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VDSL: Επιφυλάξεις και για τη νέα απόφαση

Επιφυλάξεις για την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία εγκρίνονται τα οικονομικά πακέτα του ΟΤΕ για τις υπηρεσίες VDSL, που πρώτο είχε παρουσιάσει το Eurod2day, εκφράζουν τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

  • της Μάρως Τσαντήλα
VDSL: Επιφυλάξεις και για τη νέα απόφαση
Επιφυλάξεις για την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, με την οποία εγκρίνονται τα οικονομικά πακέτα του ΟΤΕ για τις υπηρεσίες VDSL, που πρώτο είχε παρουσιάσει το Eurod2day, εκφράζουν τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι.

Όλοι αναμένουν, πιθανότατα σήμερα, να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση της επιτροπής και στη συνέχεια να πράξουν ανάλογα, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά.

Παρότι η ΕΕΤΤ αυτήν τη φορά έδωσε χωρίς αστερίσκους την έγκρισή της για τα οικονομικά πακέτα που είχε καταθέσει ο Οργανισμός, η στάση του ΟΤΕ παρέμεινε χθες πολύ φειδωλή.

Ωστόσο, εκείνο που επισημαινόταν είναι ότι ο ΟΤΕ θα μπορέσει να τοποθετηθεί μόνο αφού πάρει στα χέρια του ολόκληρη απόφαση, προκειμένου να έχει πλήρη γνώση για το σκεπτικό της επιτροπής.

Ακόμη περισσότερο συγκρατημένη ήταν η στάση των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι, πάντως, εμφανίζονται αμετακίνητοι από τη θέση τους ότι τα πακέτα που έχουν προταθεί από τον ΟΤΕ δεν αφήνουν επαρκές περιθώριο για τη βιώσιμη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών παρόχων στην παροχή υπηρεσιών VDSL.

Ωστόσο, και από την πλευρά των εναλλακτικών παρόχων σημειωνόταν ότι πλήρης τοποθέτηση θα μπορέσει να υπάρξει μετά την κοινοποίηση της απόφασης. Να σημειώσουμε πως δεν έλλειπαν και οι αιχμές για την ΕΕΤΤ που έσπευσε να ανακοινώσει την απόφαση χωρίς αυτή να έχει γίνει γνωστή στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δεν υπάρχουν επαρκή περιθώρια κέρδους

Η απόφαση της ΕΕΤΤ συνέπεσε χρονικά με το αίτημα θεραπείας της πρώτης απόφασης που κατέθεσε χθες η Wind. Η εταιρεία στο αίτημά της επισημαίνει ότι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής χαρακτηρίζεται από παραλείψεις που δημιουργούν αβεβαιότητα και εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο δημιουργίας σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά.

Πηγές της εταιρείας ανέφεραν χθες ότι η Wind αναμένει κοινοποίηση της απόφασης, ωστόσο θεωρεί ότι όσα αναφέρονται στο αίτημα θεραπείας εξακολουθούν να ισχύουν, αφού η εταιρεία εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκές περιθώριο κέρδους.

Η ολομέλεια της επιτροπής που συνήλθε χθες για να εξετάσει εκ νέου τα πακέτα που κατέθεσε ο ΟΤΕ αποφάσισε ομόφωνα ότι:

- Δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, όπως προέκυψε μετά από σχετικό έλεγχο (margin squeeze test).

- Παρέχουν τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους να προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα VDSL με αυτά του ΟΤΕ (replicability test), μέσω της προταθείσας από τον ΟΤΕ στις 7.9.2012 τεχνικής λύσης παροχής "Εικονικά Μερικά Αδεσμοποίητου Βρόχου" (ΕΜΑ), σύμφωνα με την Απόφαση ΕΕΤΤ 665/005/18.09.2012.

-Συμμορφώνονται με την επιβληθείσα από την ΕΕΤΤ υποχρέωση μείωσης του τέλους παρακράτησης για κλήσεις από σταθερά προς κινητά, ώστε η πρόσφατη μείωση των τελών τερματισμού να μεταφερθεί στον καταναλωτή.

Να θυμίσουμε ότι η διενέργεια του margin squeeze test ήταν καθολικό αίτημα από την πλευρά όλων των εναλλακτικών παρόχων, που κατηγορούσαν την ΕΕΤΤ για εγκατάλειψη της πρακτικής της εκ των προτέρων ρύθμισης.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν με έμφαση οι εναλλακτικοί πάροχοι, αυτό θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο στην αγορά αλλά και κίνδυνο νέων μονοπωλίων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, παραμένει άγνωστο πότε το πολύ γρήγορο ίντερνετ θα φτάσει στους καταναλωτές. Πάντως, σε περίπτωση που βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς να υπάρξουν νέες εμπλοκές, αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στο τέλος του επόμενου μήνα.

Τα πακέτα του ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να βγάλει στην αγορά τέσσερα διαφορετικά οικονομικά πακέτα VDSL σε τιμές από 36,90 ευρώ έως και 50,90 ευρώ τον μήνα.

Τα εν λόγω πακέτα εκτός από την πρόσβαση στο ίντερνετ σε υψηλές ταχύτητες μέσω του δικτύου VDSL, περιλαμβάνονται, επίσης, απεριόριστες κλήσεις προς τα εθνικά σταθερά αλλά και κλήσεις προς εθνικά κινητά. Όλα τα οικονομικά προγράμματα έχουν ελάχιστη διάρκεια 12 μήνες, ενώ για το πρώτο εξάμηνο προσφέρονται με μειωμένη τιμή.

Αναλυτικά, τα πακέτα του ΟΤΕ έχουν ως εξής:

1. OTE DOUBLE PLAY 30 GR: Το πρώτο εξάμηνο θα διατίθεται με μειωμένη τιμή 36,90 ευρώ, η οποία στη συνέχεια θα διαμορφωθεί στα 41,90 ευρώ, και περιλαμβάνει: το μηνιαίο πάγιο, την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ.

2. OTE DOUBLE PLAY 50 GR: Τελική τιμή 46,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο (51,90 ευρώ για το επόμενο εξάμηνο) και περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 50 Mbps και απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις.
 
3. OTE DOUBLE PLAY 30 PLUS: Με 40,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, περιλαμβάνει το μηνιαίο πάγιο της, την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες εως 30 Mbps, απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός και εκτός δικτύου ΟΤΕ αλλά και 60 λεπτά για κλήσεις από το σταθερό προς κινητά.
 
4. OTE DOUBLE PLAY 50 PLUS: Με 50,90 ευρώ τον μήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πάγιο μηνιαίο τέλος της γραμμής, πρόσβαση στο ίντερνετ με ταχύτητες έως 50 Mbps, απεριόριστες κλήσεις προς όλα τα σταθερά αλλά και 60 λεπτά κλήσεων προς εθνικά κινητά όλων των εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v