Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel:Έκτακτα μέτρα για Ελλάδα

Oι υπουργοί οικονομικών της νομισματικής ένωσης προετοιμάζουν νέο σχέδιο διάσωσης, γράφει το Spiegel. Μείωση επιτοκίων και επαναγορά χρέους στο τραπέζι, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών άμεσα από ESM.

Spiegel:Έκτακτα μέτρα για Ελλάδα
Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνειά της, καθώς και μείωση των τελών διαχείρισης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη, τα οποία αποκομίζει από τα φθηνά αγορασθέντα κρατικά ομόλογα, έως την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί, θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία επιπλέον και λόγω της επιμήκυνσης δύο ετών που θα λάβει η Ελλάδα, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v