Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλαφος ο Αρειος Πάγος για μέτρα του Μνημονίου

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι περικοπές μισθών που προβλέπονται στο Μνημόνιο, και δη αυτές που αφορούν τους δικαστικούς. Τι σημαίνει για τους θιγόμενους η απόφαση.  

Κόλαφος ο Αρειος Πάγος για μέτρα του Μνημονίου
Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που νωρίτερα σήμερα ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, και δη οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών.

Την ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησαν εν γένει οι περικοπές στους μισθούς, ωστόσο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των μισθολογικών περικοπών των δικαστικών, οι οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές.

Η ολομέλεια θεωρεί ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν περικοπές σε συντάξεις θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, ανοίγει ο δρόμος για τους δικαστές να προσφύγουν στο Μισθοδικείο κατά των περικοπών που θα υποστούν με την εφαρμογή των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια), οι οποίοι μπορούν να στηριχτούν στην απόφαση αυτή.

Τα επίμαχα μέτρα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση και στους κόλπους της Δικαιοσύνης καθώς οι δικαστές θεωρούν ότι είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά καθώς μόλις εφαρμοστούν τα νέα μέτρα οι περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία διετία θα αγγίζουν το 60%.

Έρχεται προσφυγή στο Μισθοδικείο

"Η Διοικητική Ολομέλεια, που συγκλήθηκε σήμερα, γνωμοδότησε ότι οι ψηφιζόμενες σήμερα νέες περικοπές, προσκρούουν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στα άρθρα 26, 87 και 88", δήλωσε η πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων κα. Βασιλική Θάνου.

"Οι νέες περικοπές στοχεύουν στην υπαλληλοποίηση του δικαστή αλλά την ίδια ώρα πλήττουν και την ανεξαρτησία του. Το άρθρο 88 προστατεύει το μισθολόγιο του δικαστή. Του εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, το οποίο με τις νέες περικοπές δεν τού το εξασφαλίζει.

Η απόφαση της Ολομέλειας δεν είναι δεσμευτική. Αλλά θα έπρεπε, σε μία κυβέρνηση ευνομούμενης ευρωπαικής χώρας, να λαμβάνεται υπόψιν. Μπορεί σήμερα, αυτή τη γνωμοδότηση να είναι χωρίς αντικείμενο, στο μέλλον όμως θα παίξει σημαντικό ρόλο", πρόσθεσε η κ. Θάνου. 

Η ίδια δήλωσε πως πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσφυγή στο Μισθοδικείο "αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτού του είδους τις περικοπές".

Στην ίδια γραμμή και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε επίσης αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου όπως οι νέες μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η περικοπή των δώρων στο δημόσιο.

Θέμα αντισυνταγματικότητας της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης διατυπώνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών, ούτε και εμποδίζουν την ψήφιση τού νομοσχεδίου. Όμως, πρόσθεσαν, εάν οι συνταξιούχοι καταθέσουν αγωγές κατά της μείωσης των συντάξεών τους και την περικοπή των δώρων θα έχουν πολύ ισχυρά όπλα στη φαρέτρα τους δεδομένων των παραπάνω αποφάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v