Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. το 2012

Για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2012 και "μαξιλάρι" 3 δισ. στον προϋπολογισμό του 2013 κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Alpha: Πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. το 2012
Για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2012 και "μαξιλάρι" 3 δισ. στον προϋπολογισμό του 2013 κάνουν λόγο οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Όπως αναφέρει η Alpha, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό εμφανίζεται να έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα που απορρέουν από το μνημόνιο για το 2012, παρά την υψηλότερη ύφεση και τη μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων. Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει, που η ελληνική πλευρά προηγείται των εξελίξεων καθώς περιμένει το ΔΝΤ και την ευρωζώνη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για εκταμίευση των δόσεων, έχοντας ήδη φέρει σε πέρας τις δικές της υποχρεώσεις.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αφεθεί η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει και πάλι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Διότι οι ατέρμονες διεργασίες για την Ελλάδα που συνεχίζονται από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως σήμερα, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στο βάθεμα της ύφεσης στη χώρα και έχουν οδηγήσει στην ύφεση ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, και όχι μόνο. Η ελληνική οικονομία πρέπει να λειτουργήσει στα επόμενα έτη χωρίς τις αλλεπάλληλες ανεξέλεγκτες επεμβάσεις των δανειστών (αφού από το 2012 λειτουργεί ήδη με πρωτογενή πλεονάσματα) και επίσης χωρίς τις μικρόψυχες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων της χώρας, τονίζει η τράπεζα.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Όσον αφορά το πρόβλημα του χρέους που εγείρουν οι δανειστές, η Alpha σημειώνει ότι στηρίζεται σε δύο βασικές παραδοχές. Πρώτον, στο ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνονται στην Ελλάδα έχουν ελάχιστη επίπτωση όσον αφορά την αναγκαία μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και, δεύτερον, στο ότι τα
μέτρα αυτά έχουν δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στο βάθεμα και στη χρονική επέκταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της περιόδου προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών της κατά δύο έτη.

Ωστόσο, η επιμήκυνση αυτή της προσαρμογής συνοδεύεται από μία προκλητική υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων των δραστικών μέτρων μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των κρατικών εσόδων που ήδη επιβάλλονται στην Ελλάδα.

Ενώ δηλαδή επιβάλλονται μέτρα ύψους € 10,6 δισ. το 2013 και επιπλέον μέτρα ύψους € 2,9 δισ. το 2014, καθώς και μέτρα δραστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ακολουθούν μέτρα ύψους άνω των € 18 δισ. που επιβλήθηκαν το 2012 και εφαρμόζονται με ικανοποιητικό τρόπο, η τρόικα εκτιμά ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα έχει ένα εξαιρετικά μικρό πλεόνασμα το 2013 και το 2014 και ότι το αναγκαίο πλεόνασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί μετά το 2015. Και με βάση την επιμήκυνση και τον καταποντισμό των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, εκτιμάται από τους δανειστές μας χρηματοδοτικό άνοιγμα ύψους € 32 δισ. για το 2014-2016.

Όλα αυτά, σημειώνει η Alpha, θα ήταν απλές ασκήσεις επί χάρτου αν δεν είχαν πολύ αρνητικές επιπτώσεις συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη καταστροφή του οικονομικού κλίματος στην οικονομία, στο βάθεμα της ύφεσης και στην υπονόμευση αυτής της ίδιας της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Οι προβλέψεις για το έλλειμμα

Για να επιτευχθεί η πρόβλεψη της τρόικας για πρωτογενές έλλειμμα ύψους € 4,01 δισ. το 2012, στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα πρέπει:

1. Να σημειωθεί πτώση των καθαρών εσόδων του Τ.Π. κατά -20,8%, όταν στο 10μηνο η πτώση ήταν μόνο -0,5%.

2. Να σημειωθεί πτώση των συνολικών πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. (συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, για καταπτώσεις εγγυήσεων και για πληρωμή χρεών νοσοκομείων) κατά -2,6%, όταν στο 10μηνο Ιαν.-Οκτ. 2012 η πτώση ήταν -9,2%.

Η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι είναι πολύ πιθανό το πρωτογενές έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2012 να μην υπερβεί τελικά το € 1,8 δισ., έναντι € 4,01 δισ. που προβλέπει η τρόικα.

Με αυτό το δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη και το πλεόνασμα ύψους € 2,93 δισ. που εκτιμάται να έχουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές στον Π2012, προκύπτει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2012 θα είναι πιθανότατα πλεονασματικό κατά περίπου € 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ), αντί ελλείμματος ύψους € 2,4 δισ. (1,2% του ΑΕΠ) που προβλέπεται ως εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων για το 2012 στον Π2013.

Αυτό εάν συμβεί, θα έχει μεγάλη σημασία για την εκτέλεση του Π2013, αφού αυτή θα πραγματοποιηθεί με αβάντα τουλάχιστον € 3 δισ. σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη όταν σχεδιάστηκε ο Π2013.

Με εκκίνηση από πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2012, με πρόσθετα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών και αύξησης των δημοσίων εσόδων ύψους € 10,6 δισ. το 2013 και με πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά πολύ χαμηλότερα από το καταθλιπτικό -5,6% που προβλέπει η τρόικα, εκτιμάται τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γ.Κ. θα υπερβεί το 2% του ΑΕΠ στο επόμενο έτος, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ που προβλέπει ο Π2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v