Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Πληρώνονται πολλοί απεργοί στο μετρό

Για απεργίες-«μαϊμού», όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνεται, ενώ φαίνεται να απεργεί, έκανε λόγο πριν από λίγο ο κ. Κώστας Χατζηδάκης. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χατζηδάκης: Πληρώνονται πολλοί απεργοί στο μετρό
Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Οι εργαζόμενοι πάντως εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.


Νωρίτερα το Εuro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Για απεργίες-«μαϊμού», όπου η πλειονότητα των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ πληρώνεται, ενώ φαίνεται να απεργεί, έκανε λόγο πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανέξοδες και εκτός νομιμότητας τις απεργίες στις σταθερές συγκοινωνίες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης από την πλευρά της Πολιτείας, ακόμη και αυτό της επίταξης, αλλά και της αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου μετά από προσφυγή της διοίκησης των σταθερών συγκοινωνιών για το αν θα κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες. Όπως είπε ο υπουργός «υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία, τα οποία φοβάμαι ότι έχουν καταπατηθεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την πρώτη ημέρα της απεργίας, στις 17/1 το ποσοστό στο μετρό που απεργούσε ήταν 33% των εργαζομένων. Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% ΤΡΑΜ, στις 19/1 στο μετρό απεργούσε το 16% και χθες μόλις 14%.

Ο υπουργός κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους, όπως άδειες, ενώ γίνονται, όπως ανέφερε, παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου.


Βενιζέλος: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα -Δεν είναι δεσμευτική η έκθεση ΔΝΤ

«Η Ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα». Αυτό ανέφερε πριν από λίγο σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ σημείωσε ότι «δεν είναι δεσμευτικές οι εκθέσεις, δεσμευτική είναι η δανειακή σύμβαση», για να συμπληρώσει ότι δεν πρέπει να καταγραφούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η μάχη πρέπει να δοθεί στο μέτωπο των δημοσιονομικών και στο μέτωπο των εσόδων όπως έχουμε προγραμματίσει. Έχουμε τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς, σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το 2013 και ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο είναι καθοριστικό.

Επεσήμανε ότι «έχει πλέον ακυρωθεί ο νομισματικός κίνδυνος ενώ έχει μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας και ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις αντοχές της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι δεν αντέχουν νέα μέτρα. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καλώντας την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και να διαπραγματευτεί με την Τρόικα.

Για το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι: Η ρευστότητα και η απασχόληση, που για να επιτευχθούν πρέπει να γίνει φιλικό το επενδυτικό κλίμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει «ΕΣΠΑ κρίσης». Ειδικότερα αναφερόμενος στα μεγάλα έργα σημείωσε ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστούν ενώ όπως ανέφερε, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ναυπηγεία, προκειμένου να διασωθεί ο κλάδος.

Κατά τον ίδιο αναγκαία είναι η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασία ενώ ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε «είμαστε υπέρ της διαβούλευσης και της επίτευξης συμφωνίας με τους παραγωγικούς φορείς. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ενισχυμένος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας «ότι δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο αλλά να βρεθεί μια λύση με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό για τη λειτουργία της αγοράς».

Για την έξαρση των κρουσμάτων βίας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε « βλέπουμε μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση», αναφέροντας ότι σκοτεινοί κύκλοι δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να αλλάζει κατεύθυνση. Ο ίδιος σημείωσε πρέπει να βρουν απέναντί τους την κοινωνική αντίθεση. Χρειάζεται κοινωνική καταδίκη και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v