ΤΑΙΠΕΔ:Συμβάσεις παραχώρησης για ΟΛΠ, ΟΛΘ

Μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι αποκλειστικά με πώληση μετοχών φαίνεται πως θα παραχωρηθούν τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχο μοντέλο εξετάζεται και για κάποια από τα υπόλοιπα.

ΤΑΙΠΕΔ:Συμβάσεις παραχώρησης για ΟΛΠ, ΟΛΘ
Μέσω συμβάσεων παραχώρησης και όχι αποκλειστικά με πώληση μετοχών φαίνεται πως θα παραχωρηθούν τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχο μοντέλο εξετάζεται και για κάποια από τα υπόλοιπα εκ των δέκα μεγαλύτερων λιμανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σενάριο προκρίνεται και από τους συμβούλους του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη στην οδό Κολοκοτρώνη.

Η πώληση μετοχών θα οδηγούσε σε πολύ χαμηλά έσοδα για το Δημόσιο στη σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία, ενώ μέσω των συμβάσεων παραχώρησης τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα. Το 75% του ΟΛΠ αποτιμάται (με βάση το χθεσινό κλείσιμο) σε περίπου 341 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο ποσοστό του ΟΛΘ μόλις σε 156 εκατ. ευρώ.

Το θέμα των λιμανιών θα απασχολήσει τους κυβερνητικούς εταίρους τις προσεχείς ημέρες καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καλείται να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο αξιοποίησης. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για την πώληση βασικών υποδομών της χώρας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει ήδη το 74,14% του ΟΛΠ και το 74,27% του ΟΛΘ, ενώ με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων τον Νοέμβριο του 2012 μεταβιβάστηκαν δέκα οργανισμοί λιμένων που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας).

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στη χθεσινή σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε η ακριβής διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού στον Πειραιά, αν δηλαδή θα παραχωρηθεί ξεχωριστά η διαχείριση του επιβατικού σταθμού και μέσω άλλου διαγωνισμού η διαχείριση του τερματικού σταθμού εμπορευμάτων.

Ως ξεχωριστό πακέτο, πάντως, αναμένεται να παραχωρηθούν τα τρία άλλα λιμάνια της Αττικής, και συγκεκριμένα το Λαύριο, η Ραφήνα και η Ελευσίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v