Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανατροπές από τα business plans

Πώς μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο - τρεις μήνες το χρονοδιάγραμμα για ΑΜΚ. Το αίτημα για επικαιροποίηση κεφαλαιακών αναγκών, οι «άσσοι» από πωλήσεις assets και η προσδοκία για βελτίωση κλίματος και όρων.

Τράπεζες: Ανατροπές από τα business plans
Σε παράταση του χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, κατά δύο με τρεις μήνες, οδηγούν τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια, μεταθέτοντας έτσι για αργότερα τις όποιες λύσεις στο ακανθώδες πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης.

Τυπικά, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι όμιλοι της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς πρέπει να καταθέσουν επικαιροποιημένα business plans που να αφορούν τα νέα σχήματα όπως προκύπτουν από εξαγορές τραπεζών και στοιχείων ενεργητικού (Alpha - Εμπορική, Πειραιώς - Γενική - «καλή» ΑΤΕ, Εθνική - Eurobank) και αμέσως μετά να βγουν για παρουσιάσεις, προκειμένου το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου να προχωρήσουν σε ΑΜΚ της τάξεως τουλάχιστον των 18,5 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, όμως, το παραπάνω χρονοδιάγραμμα έχει ήδη ανατραπεί. Και αυτό διότι η Εθνική δεν μπορεί τυπικά να προχωρήσει στην κατάρτιση και υποβολή επικαιροποιημένου business plan αν δεν αποκτήσει τον έλεγχο της Eurobank. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους μετόχους της Eurobank.

Στην Alpha και στην Πειραιώς έχει ξεκινήσει μεν η κατάρτιση των business plans, οι τράπεζες όμως δεν έχουν ακόμη εμπεριστατωμένη εικόνα των νέων σχημάτων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παρουσιαστούν στο επενδυτικό κοινό.

Ακόμη, όμως, και αν ήταν δυνατόν να διενεργηθούν παρουσιάσεις, δεν θα μπορούσαν να συμπέσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο δύο αυξήσεις κεφαλαίου της τάξεως των 7,9 δισ. ευρώ από την Alpha και την Πειραιώς, στις οποίες οι ιδιώτες θα καλούνταν να βάλουν τουλάχιστον 790 εκατ. ευρώ, ώστε αυτές οι τράπεζες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Ο τέως πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Θωμόπουλος, χαρακτήρισε σφιχτό το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης και αποκάλυψε ότι το ταμείο έχει εισηγηθεί τη χορήγηση παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση και την τρόικα, που προσανατολίζονται στο να επεκτείνουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης κατά δύο - τρεις μήνες. Να μετατεθεί δηλαδή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ΑΜΚ έως και το τέλος Ιουλίου.

Πρόκειται για κομβική εξέλιξη, καθώς οι τράπεζες κερδίζουν χρόνο, που ενδέχεται να αποβεί πολύτιμος μια και αφενός προσβλέπουν στη βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης και του κλίματος για την ελληνική οικονομία κι αφετέρου δρομολογούν κινήσεις που εφόσον ολοκληρωθούν πριν από τις ΑΜΚ θα μειώσουν το ύψος τους.


Θα βγάλουν λαγό τα επικαιροποιημένα business plans;

Το καυτό ερώτημα είναι αν ο συνδυασμός παράτασης της ανακεφαλαιοποίησης και υποβολής των επικαιροποιημένων business plans θα είναι ικανή συνθήκη για αναπροσαρμογή και των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει συνδέσει ήδη το θέμα ζητώντας να επανεξεταστούν οι κεφαλαιακές της ανάγκες βάσει του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου του νέου εν δυνάμει ομίλου Εθνικής - Eurobank. Πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, για μια λογική απαίτηση με δεδομένη την επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία σε σχέση με τις παραδοχές που χρησιμοποίησε ακόμη και το ακραίο σενάριο της BlackRock.

H Εθνική δείχνει διάθεση να καθαρίσει τον όμιλο από επισφαλή δάνεια, λαμβάνοντας υψηλότερες προβλέψεις που θα της επιτρέψουν να είναι έτοιμη για λύσεις όπως η μεταβίβαση των προβληματικών δανείων σε bad bank (εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων), που όπως έγραψε το Euro2day  βρίσκεται στα σκαριά καθώς είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Πέραν τούτου, όμως, η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος παρέχει χρόνο στις τράπεζες να προβούν σε επιθετικότερη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Δηλαδή, να προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών, δανείων ή να κουρέψουν άμεσα ή έμμεσα τους πιστωτές τους. Αυτές οι κινήσεις, εφόσον ολοκληρωθούν πριν από τις ΑΜΚ, θα μειώσουν ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίστηκαν από την ΤτΕ χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν τα εξής στοιχεία:

- Ενδεχόμενη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου σε ποσοστό υψηλότερο του 10% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων.
- Κεφαλαιακή υπερεπάρκεια τραπεζών που εξαγοράζονται (Εμπορική, Γενική).
- Υπεραξίες από την άνοδο των τιμών ομολόγων και μετοχών.
- Πωλήσεις θυγατρικών ή συμμετοχών από τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Προσβλέπουν σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση μιας μεγάλης αποκρατικοποίησης (πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ή του 33% του ΟΠΑΠ) τους επόμενους μήνες θα ενισχύσει σημαντικά το θετικό κλίμα, μειώνοντας περαιτέρω το ρίσκο χώρας και διευρύνοντας την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση μεγάλων ξένων τραπεζών, οι οποίες έχουν διενεργήσει διερευνητικές επαφές, για ενδεχόμενη ανάληψη ρόλου αναδόχου στις ΑΜΚ των εγχώριων τραπεζών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα είναι ευκολότερες η διενέργεια των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών και η κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών, εφόσον βεβαίως δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα μέσω της τροποποίησης των όρων άσκησης των warrants.


…αλλά και σε αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης

Ενδεχόμενη περαιτέρω βελτίωση του κλίματος θα διευκολύνει, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και την τρόικα να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, ώστε οι τράπεζες να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι αυξάνεται η πίεση για βελτιώσεις στην τιμή άσκηση των warrants και στο επιτόκιο των CoCos.

Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο και το lobbying ξένων επενδυτικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσουν τελικώς την τρόικα να δώσει το πράσινο φως για τεχνικές, πλην όμως ιδιαίτερα κρίσιμες τροποποιήσεις.

Προς το παρόν, η τρόικα απορρίπτει τη λύση διενέργειας δύο χωριστών ΑΜΚ με διαφορετική τιμή για το ΤΧΣ και τους ιδιώτες και δεν έχει δώσει το πράσινο φως για αλλαγές στους όρους της τιμής άσκησης των warrants, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν άλλες λύσεις.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v