Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ολοκλήρωση δράσεων για εκταμίευση δόσης"

Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε σωστή τροχιά, είπε ο επικεφαλής του eurogroup κ. Dijsselbloem. "Ολοκλήρωση δράσεων για έγκριση δόσης". Ιδιωτικός φορέας για "ξέπλυμα χρήματος" στην Κύπρο. Σιωπή για τις κυπριακές τράπεζες.

Ολοκλήρωση δράσεων για εκταμίευση δόσης
Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε σωστή τροχιά, τόνισε ο νέος επικεφαλής του eurogroup Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Dijsselbloem. Σημείωσε ότι πληρώθηκε στη χώρα η δόση του Ιανουαρίου και συμπλήρωσε πως «ενημερωθήκαμε ότι η Αθήνα είναι στον δρόμο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων για τη δόση του Φεβρουαρίου», αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της προώθησης τριετών προϋπολογισμών στους φορείς του Δημοσίου με οροφή στις δαπάνες.
 
«Περιμένουμε την οριστικοποίηση των δράσεων» για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, κατέληξε, δήλωση που επιβεβαιώνει ό,τι μετέδωσε το Euro2day.gr από το πρωί.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας έθεσε θέμα αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος με αφορμή τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ύφεση. Να σημειωθεί ότι η κ. Κ. Λαγκάρντ συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Dijsselbloem απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι αν όλα είναι εντάξει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης θα τεθεί στο ερχόμενο EWG στις 21 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το εάν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει αρκέστηκε να σημειώσει ότι είναι αισιόδοξος, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αρκέστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε την ακαδημαϊκή συζήτηση που γίνεται αναφορικά με το θέμα».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Γ. Στουρνάρας αντέτεινε ότι η συζήτηση θα πρέπει να πάψει να είναι ακαδημαϊκή και να αποκτήσει και πρακτικό περιεχόμενο. Σημειώνεται ότι, όπως έγγραψε χθες το Euro2day.gr  στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία καταγράφει την αποτελεσματικότητα των επιμέρους μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.


Σιωπή για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο νέος επικεφαλής του eurogroup σημείωσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο, μετά τις εκλογές στο νησί. Έμφαση δόθηκε στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος, για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και η πείρα διεθνούς οίκου. Μια ιδιωτική εταιρεία, όπως είπε, θα εξετάσει το ζήτημα για να είναι βέβαιο ότι η νομοθεσία υπάρχει, είναι επαρκής και εφαρμόζεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις, ο κ. Dijsselbloem αρνήθηκε να απαντήσει αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός PSI ή εμπλοκής καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου (το λεγόμενο bail in) κι αρκέστηκε στο να επαναλάβει ότι «το μόνο σκέλος του προγράμματος που συζητήσαμε σήμερα αφορά το ξέπλυμα χρήματος».

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι «από την Κομισιόν δεν υπάρχουν προτάσεις που περιγράφονται σε διαρροές, τις οποίες δεν σχολιάζουμε. Πρόθεση της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει δίκαιη κατανομή των βαρών του κόστους της διάσωσης της Κύπρου και ότι αυτή θα γίνει με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. και τις καλύτερες πρακτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v